Szinyei Merse Pál: Léghajó


A Nemzeti Tankönyvkiadó műmese író országos pályázatára 385 alkotásából két kaposvári diák fantáziáját is díjazták. Kálmán Attila és Kandikó Lídia azt mondják: ha írhatnak, csoda van a kezükben.

A Nemzeti Galériából néhány, a magyar festészet másfél évszázadát átölelő festmény. A gyerekek meséivel keltek éltre. Így Szinyei Merse Pál léghajója is.
A léghajót ezúttal Kálmán Attilát repítette magával. Hamuherceg és az üvegcipellő című meséjével a 7-8. osztályosok mezőnyében verte társait. Szülei sokat olvastak neki. Szívesen makettezik, amikor teheti azonban könyvet ragad. Most éppen Sherlock Holmes történeteibe éli bele magát. Már másodikos korában is írt, akkor a három kismalacról.

- Újságíró szeretnék lenni, azért is választottam ezt a jövőbeli szakmát
mert ebben is írni kell. Amikor írok úgy érzem, hogy valami csoda van
a kezemben. Az történhet meg amit csak akarok. Bármi megeshet és olyankor felszabadulok, boldogságot érzek írás közben – mondja a nyolcadikos Kálmán Attila.

- Szívesen olvas mesét és a legjobb fogalmazásokat írja hatodik osztályos kora óta, egészen kiválóakat. Olyan önéletrajzot írt, hogy magam is elcsodálkoztam – dicséri az ifjút felkészítő tanára, Pap Gáborné.

Az 5-6. osztályosok között egy modern kép ihlette meg Kandikó Lídiát, aki országos harmadik lett. A mindig vidám kislány imádja a bohócokat, mert örömre derítik. Az Andersen mesék mellett szívesen forgatja Harry Pottert is.

- Azért választottam ezt, mert ez megihletett. Nagyon érdekesek a szereplői  és eléggé népmesések. Ami jó ötleteket adott – mondja a kislány.
A felkészítő tanárok szerint óriási szerepe van az örömöt sugárzó meséknek. Hiszen a gyerekek ebből táplálkoznak. Például Andersen műveiből és a népmesékből.
- Nagyon fontosak és én ezeket ellentétbe is állítanám azokkal a mesékkel, amelyekben olyan jellegű dolgok jelennek meg, amik a gyerekek személyiségét nem fölfelé hanem lefelé építik – hívja fel a figyelmet Lőrinczné Pálos Éva, a kislány felkészítő tanára. Hozzátette: azt sugallják, hogy vannak magasabb és alacsonyabb rendű emberek azt sugallják, a mágikus erők által mi hogyan tudunk feljebb kerülni.

Ezért szerintük fontos, hogy a mágikus és vámpír történetek helyett a szülők és az iskolák is az örök értéket sugárzó meséket adják a gyerekek kezébe.

Címkék: Nemzeti Tankönyvkiadó, meseíró, Pap Gáborné, ef Zámbó István, Lőrinczné Pálos Éva, Kandikó Lídia, Nemzeti Galéria, Kálmán Attila, Szinyei Merse Pál, mese, pályázat, kultúra