Palya Bea, a művészetek hölgye

A Művészetek Völgyét 1989-ben elindító Márta István felidézte, hogy az elégtelen finanszírozás miatt 2008-ban már Kapolcsi Bűvészeti Napok néven, kevesebb rendezvénnyel nyílt meg a Völgy, tavaly pedig a falvak önállóan szerveztek kisebb programokat július és augusztus fordulójára. Márta szerint azonban a finanszírozási problémák rendeződni látszanak. Mint elárulta a Kulturpartnak, idén bevezetik a Művészetek Hölgye címet, melyet első alkalommal Palya Bea kap meg. Az énekesnő tíz napig a Völgybe költözik, hogy ott koncertezzen, vendégül lássa művész barátait, tanítson, kirándulásokat, sétákat vezessen.

A klasszikus és kortárszenei szekció gazdája Rácz Zoltán, az Amadinda ütősegyüttes vezetője lesz - tudatja szintén a Kultúrpart. Már egy héttel a fesztivál kezdete előtt a Völgybe költözik a KoMa Társulat, hogy interjúkkal, anyaggyűjtéssel készülhessenek fel a Művészetek Völgye idejére tervezett helyszínspecifikus, performance jellegű produkciójukra.
A kiállítási szekció fő vendége a raktáraiban hatalmas mennyiségű értékes műtárgyat őrző Magyar Nemzeti Galéria lesz: a múzeum hét-nyolc kiállítóhelyen mutatja majd be gyűjteményének az állandó tárlatokon nem látható - arra alkalmas - darabjait, többek között szobrokat, érméket, plasztikákat.

A húszéves jubileumhoz kapcsolódva, a "völgynosztalgia" jegyében négy pályázatot írnak ki - számolt be másik kezdeményezésükről Márta István. Az április 8-án kezdődő, többfordulós pályázatra völgyfilm, fotó, irodalom és kultikus emléktárgy kategóriában lehet nevezni, utóbbiakhoz személyes történeteket is várnak a szervezők.

Helyszín

Címkék: Művészetek Völgye, Kapolcs, Kultúrpart, Palya Bea, kultúra