Orquesta Buena Vista Social Club


A világzene friss csillagai közé tartozik a Rupa & the April Fishes, amely szintén szerepel az idei Sziget kínálatában. Bemutatkozik a Szigeten Amparo Sanchez is, aki 16 évesen tűnt fel a granadai Correcaminos együttesben.

A londoni Oi-Va-Voi a tavalyi Szigeten ünnepelte tízéves fennállását. Még lemezük sem volt, de már olyan rangos fesztiválokon léptek fel, mint a Glastonbury és a Meltdown; debütáló albumuk, a Laughter Through Tears 2003-ban első helyen állt az európai világzenei rádiók sikerlistáján. Tavalyi, Travelling The Face of The Globe című albumukat a szakma az eddigi legjobbnak értékelte.

A nigériai Tony Allen szintén az idei Sziget egyik neves fellépője. A funkot a dzsesszel és nigériai dallamokkal, ritmusokkal elegyítő afrobeat irányzat egyik megteremtője egyebek mellett Fela Kuti dobosaként írta be a nevét a világzene történetébe.

Jön a mexikói ranchera zenét, a rumbát, a salsát, a punkot, a hip-hopot és a latin skát ötvöző Los de Abajo is, amelyre 1998-ban figyelt fel David Byrne, a Talking Heads egykori frontembere, és Luaka Bop nevű kiadójánál megjelentette Los de Abajo című debütáló lemezüket.

A világzenei nagyszínpad kelet-európai fellépőinek sorát az idén a Cankisou nyitja, mely a cseh színtér egyik alapzenekara. Karel Herman énekes kirobbanó előadásmódja, vad ritmusok, elképesztő energia, súlyos fúvósok, a rockzene kelléktára mellett egzotikus népi hangszerek alkalmazása, a szláv, a nyugati és az ázsiai zenevilág ötvözése jellemzi muzsikájukat.

A programban természetesen helyet kaptak a legkitűnőbb hazai világzenei produkciók is, köztük a Parno Graszt, a Csík Zenekar és a Söndörgő, utóbbi a macedón cigányzene "csocsekkirályaként" számon tartott Ferusz Musztafovval közösen.

Címkék: Karel Herman, Parno Graszt, erusz Musztafov, Oi-Va-Voi, Rupa & the April Fishes, Amparo Sanchez, Tony Allen, Cankisou, Söndörgő, Los de Abajo, Csík Zenekar, kultúra