Nagyberki emlékház

Még egy kelta pénzverő műhelyt is talált, és olyan cigányigazolványra is bukkant, amely a levéltárnak sincs. Frech József Nagyberki történetét kutatta, és nagy kincseket hagyott az utókorra. A tavaly elhunyt, rendkívül sokoldalú egyéniség emlékére szobát avattak szombaton a faluban. A helyiséget az özvegye rendezte be az értékes tárgyakból.

A szalacskai kápolnához gyakran járt Frech József. A Nagyberki közelében lévő domb történetét évekig kutatta, a honfoglalástól napjainkig. Még könyvet is írt róla.
A szalacskai kápolnánál még most is minden évben celebrálnak Antal-napkor misét. Régebben a Kata-hegyi muzsikus cigányok húzták a talp alá valót a falubelieknek - írja Frech József a könyvében. Emellett több érdekesség is napvilágot látott kutatásai alatt. Például a római korból egy Herkules szobor és egy pénzverő műhely is.

- A kelták, amikor itt tartózkodtak, berendeztek egy pénzverő műhelyt - magyarázza Csúzné Varga Szabó Lívia, nagyberki pedagógus. - Ezt a pénzverő műhelyt meg is találták. Aztán elszállították, és a 2. világháború során megsemmisült egy bombázás során.

Ezen kívül rendkívül sok érdekességre lelt a településen - mondja emlékszobájában Frech József özvegye. Talált kimutatásokat a jobbágyok munkájáról, adózásáról 1767-es iratot.

Van itt adóslevél a nagyberki gróf teljes eladósodásáról, és egy olyan cigányigazolvány az 1930-as évekből, amilyen még a levéltárnak sincs.

A cigányok csak ezzel az igazolvánnyal hagyhatták el lakhelyüket. Frech József sokoldalú személyiség volt. Irodalmi színpadot vezetett, és rendszeresen publikálta verseit, novelláit a Somogy folyóiratba. Műveit még Kassák Lajos is elismerte.
Kedves fiatalember, elolvastam verseit, és azt hiszem, tehetsége van. Olvassa a modern költőket, és írjon bátran ajánlotta neki.

Frech József özvegye saját házában állított emléket férjének.   
- Ha valaki kutatja a múltját, és ennyi mindent megtalált, mint az én férjem az elmúlt 20 évben, akkor azt nem szabad a szekrény mélyére rejteni, hanem meg kell mutatni mindenkinek, főleg az ifjúságnak - mondta. Az emlékszobát bejelentkezéssel lehet látogatni.

Címkék: Nagyberki, kultúra