Republic

A pop és a rock határán működő népszerű együttes - ahogy magukat nevezik, the worst group in Hungary (Magyarország legrosszabb zenekara) - új albumának címe Köztársaság.

"Azért emellett döntöttünk, mert olyan atmoszférát akartunk a jubileumon sugározni, ami leginkább mi vagyunk" - magyarázta a címválasztást Boros Csaba, a Republic basszusgitárosa, dalszerzője a csütörtöki sajtóbemutatón.

A Republic dallamos zenéje, könnyen értelmezhető, ám szókimondó szövegei már az első lemez megjelenése, 1990 óta markánsan jelen van a magyar könnyűzenében. Dalaik gyakorlatilag beleívódtak a köztudatba: ki ne ismerné a Neked könnyű lehet, a Repül a bálna, a Ha itt lennél velem, A 67-es út, a Kék és Narancssárga, vagy a Szállj el kismadár című számot.

Húsz év alatt a felállás szinte változatlan maradt, hosszú ideje Cipő (ének, zongora), Tóth Zoltán (gitár, zongora), Patai Tamás (gitár), Boros Csaba (basszusgitár) és Nagy László Attila (dob) alkotja a Republic-ot, amely története során számos szakmai díjat begyűjtött, és minden lemeze magas példányszámban kelt el.

A Köztársaság című, 25. Republic-lemezt (kiadó: EMI) a nemzeti ünnepen, március 15-én este mutatja be a zenekar a Papp László Budapest Sportarénában.

"Olyan dalokat is előadunk majd, amelyeket már nagyon régen nem játszottunk" - mondta Boros Csaba. Patai Tamás gitáros arról beszélt, hogy politikamentes koncertet akarnak a nemzeti ünnepen. Megjegyezte: a zenekar nem vette jónéven, hogy több politikai párt is az ő dalaikat használja a választási kampányban. Hozzátette: őket erről senki sem kérdezte meg.

A zenekar történetéről Zoltán János zenei újságíró Republic 20 címmel könyvet írt; az Alexandra gondozásában megjelenő kötet az ünnepi koncert napjától kapható.

A Rebublic koncertnaptára egyébként novemberig tele van; az együttes a közeljövőben az Egyesült Államokban is fellép az amerikai magyarok meghívására.

Címkék: kultúra