Beiratkozás

Ráadásul vannak intézmények, ahol tömeges a túljelentkezés, máshol még egy osztályt is alig bírtak összeszedni. Somogyban Siófokon a legjobb a helyzet, ott emelkedik a gyereklétszám.

505 elsőst írattak be a múlt héten kaposvári általános iskolákba. Egy osztálynyival kevesebbet, mint tavaly. Viszont van, ahol tömeges volt a túljelentkezés.

A Kisfaludy iskolába például 88 gyereket szeretnének beíratni, pedig csak 62-re kaptak engedélyt. Úgy tudjuk sokan átjelentették a lakcímet. Így ugyanis körzetesként köteles felvenni az intézmény a gyereket. Most azt vizsgálják, hogy ki az, aki tényleg a megadott címen lakik.

Csak a Kodály iskolában indul három osztály. A Rákóczi, a Honvéd, a Berzsenyi, a Toldi, a Zrínyi, és a Kisfaludy két első osztályt indíthat. A Toponáriban, a Kaposfürediben, a Kinizsiben és a Gárdonyiban pedig csak egy csoportnyi gyerek jött össze.

A Gárdonyiba lényegesen kevesebben jelentkeztek, mint ahogy arra az önkormányzat számított. Az oktatási igazgató azt mondja, óriási gond lesz, mert évről-évre kevesebb gyerek születik. Stickel Péter szerint hamarosan át kell alakítani a város oktatási szerkezetét.

- Sajnos az prognosztizálható, hogy a közeljövőben ez a folyamat nem fog megállni, és kényszerű lépések lesznek szükségesek, mert a gyereklétszám alakulása továbbra is fogy - fogalmazott Kaposvár oktatási igazgatója.

A siófoki az egyetlen kistérség a Dél-Dunántúlon, ahol növekszik a gyereklétszám. Idén 190 elsős kezdi meg tanulmányait, csakúgy mint tavaly, most is 10 osztály indul. Itt nincs létszámprobléma.

Virág Erzsébet, Siófok közoktatási főtanácsosa elmondta: átcsoportosulások vannak, az egyik intézménybe kevesebb, a másikba többen jelentkeznek. Most az új lakótelepen több a gyerek, az indítható osztálylétszám azonban nem csökken.

A megye legtöbb városában a következő hetekben lesznek a beiratkozások.

Címkék: oktatás, óvoda, kultúra