Középiskolai felvételi

Van, ahol hétszeres a túljelentkezés. Jövő hét elején derül ki, hogy a három megjelölt hely melyikére veszik fel a több mint 1800 somogyi diákot.

Gyakran tartanak nyílt napot drámabemutatóval a kaposvári Toldi gimnáziumban. A diákok többsége ekkor csábul el. A drámatagozat a legnépszerűbb szak az iskolában. négyszeres a túljelentkezés. Ábrahámné Csákányi Ildikó, a Toldi iskola igazgatóhelyettese elmondta: a foglalkozások hozadéka, hogy bátrabbak a gyermekek, jobban merik vállalni magukat, ami manapság a munkaerőpiacon nem hátrány.

Az Eötvös iskolában a legkedveltebb a közbiztonsági szak. Hétszer többen jelentkeztek ide, mint a felvehető létszám.

Horváth Miklós, az Eötvös műszaki szakközép és szakiskola igazgatója kifejtette, a diákok pályaválasztásában még mindig a társaktól, az itt végzőktől hallott ismeretek dominálnak, nem az ésszerűség. A túljelentkezésnek ez az egyik oka. Ezért ez a szak tényleg nagyon népszerű és a népszerűsége öröklődik. Egy biztos karrier ívet jelent ma Magyarországon a rendőrség.

A bejutáshoz 70 százalék feletti eredményekre volt szükség.
A Munkácsy Gimnázium angol kéttannyelvű szakára pedig csak 80 százalék feletti eredménnyel lehetett bekerülni. Csaknem háromszoros volt a túljelentkezés. A kaposvári középiskolák között egyedüliként itt indult ilyen szak.
Gulyás Mihály, igazgató állítja: jól és eredményesen oktatják a nyelvet. Angol nyelven tanítanak tantárgyakat, például a földrajzot, illetve a történelmet.

Felvételi táblázat

A kaposvári Táncsics Gimnázium angol és általános gimnáziumi szaka a legnépszerűbb. Ide is csak 80 százalék feletti eredménnyel lehetett bekerülni. A siófoki Percel Mór Gimnázium angol szakára 5-ször, matematikára pedig a tervezett létszámnál 5 és félszer többen jelentkeztek. Ide már 60 százalék feletti teljesítmény elég volt a bejutáshoz. A nagyatádi Ady Endre Gimnáziumban pedig az előkészítő tagozatok és a gimnázumi osztály volt a legkelendőbb.

A csurgói református Gimnáziumba kétszeres a túljelentkezés. Egy plusz osztályt indítanak. Nem döntötték el még milyen szakot. Az iskoláknak március 16-ig kell közzétenni az ideiglenes felvételi adatokat.

Címkék: felvételi, oktatás, kultúra