Zsolnay


Immár közel hat éve törekszünk arra, hogy városunk büszkeségeit, így a Zsolnay remekeket is megmutassuk Önöknek. 2004. március 31-én bevásárlóközpontunk nyitásakor pirogránitból készült ajándékokat gyártott nekünk a Zsolnay gyár: ezer darab szatyrot imitáló szuvenírrel kedveskedtünk Önöknek. Aki rendszeres látogatónk és figyelmesen jár falaink között, talán azt is felfedezte már, hogy a bevásárló-utcáinkon zöldellő növények is a Zsolnay csodás pirogránit kaspóiban kaptak helyet. Ezúttal abban szeretnénk támogatni a nagy múltú gyárat, hogy az EKF programhoz kapcsolódóan jelenleg gyártott termékeivel bemutatkozhasson. A kiállítás elsőként nálunk tekinthető meg, ám nem titkolt szándék, hogy kulturális célzattal terjeszkedjen, s hazánk több nagyvárosában is öregbítse a Zsolnay nevet.

Büszkék vagyunk rá, hogy a Zsolnay márka 2009-ben is Superbrand minősítést kapott! A Zsolnay márkanév kiválóságának elismerése egy olyan hungaricumnak számító márkanévnek szól, amely mindmáig hűséges hagyományaihoz, őrzi az egyediségét, emellett - híven a nagyszerű elődök hitvallásához - képes a folyamatos megújulásra. Az ötödik alkalommal elnyert szuper minősítés nemcsak rangos elismerés, hanem kiváló bizonyíték arra, hogy a Zsolnay ma is új, művészi értéket képes teremteni a jövő generációja számára is.

Látogatóink jól tudják, mit jelent a márka, az érték – és időtállóság, s nem csupán ruházatukat illetően törekszenek igényességre. Ezért is szorgalmazunk minden olyan kulturális programot, melynek szellemisége jól tükrözi, kitűnően közvetíti Önök felé az ÁRKÁD bevásárlóközpont által fontosnak tartott értékeket is. Így kapott helyet nálunk ismét a Zsolnay-kiállítás, amely azonban most merőben más, mint amit legutóbb láthattak.

Új energiák a Zsolnay-ban

Egy merőben új, innovatív szemléletről árulkodik a február 25.-március 7-ig megtekinthető tárlat. Az első újdonságok már 2009 karácsonyán magukra vonták a vásárlók figyelmét. Az egyik meghatározó irányvonal a tradíció ápolása, mely a legkiválóbb és legmeghatározóbb Zsolnay művészi tárgyak limitált darabszámban történő felújítását jelenti. A választás a XX. század fordulóján - Sikroski Tádé formatervei alapján, feltehetően Darilek Henrik motívumaival - készült eosin vázára esett. A vulkánfüstöt és pineafákat ábrázoló úgynevezett Vulkán váza három különböző színkompozícióval megfestett változatát három Zsolnay mesterfestő alkotta újra, teret adva az azonos téma egyéni alkotói kifejtésére, a fantázia játékaira, a kreativitás határainak kiszélesítésére. A művészi örökség aktualizálásának eredményeként született meg az új Rippl-Rónai készletcsalád. Az asztali kultúra legújabb remeke Rippl-Rónai József motívumterveinek adaptációjával jött létre. Az elkövetkező évek innovációját tekintve gazdagabb kínálat, sok-sok meglepetés és újdonság várja a Zsolnay tárgyak kedvelőit. A Zsolnay a már beindult irányvonalak továbbfejlesztésével viszi piacra a termékfejlesztés legújabb eredményeit felvonultató tárgyait, az egyéb kezdeményezések mellett külön hangsúlyt fektetve a lakókörnyezeti tárgyak fejlesztésére. A Zsolnay új dekorativitás program keretében szoros együttműködés van kibontakozóban a magyarországi felsőoktatási intézményekkel. A program számos fejlesztési területet foglal magába az építészettől az ékszerekig.

­Zsolnay eosin bikafej Pécs város és az EKF jelképe

2009-ben kérte fel Pécs városa a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt-t arra, hogy tegyen javaslatot Pécs város és egyben az EKF jelképére vonatkozóan. Egy olyan jelképre gondoltak, amely Zsolnay kerámiából is kivitelezhető és méltó módon reprezentálja a várost. A Zsolnay négy javaslatot nyújtott be. A javaslatok között szerepelt a Zsolnay gyárudvaron is található oroszlán testű griff madárnak, Victor Vasarely – a Pálosok temploma előtt látható pirogránit hatszögű alkotásának, a Zsolnay Mauzóleum oroszlánjának és a Széchenyi téri eosin kút bikafejének megformálása. Pécs városa az eosin bikafejet választotta. A döntés fő indokai között szerepelt, hogy a Zsolnay kút a város központjában található idegenforgalmi látványosság, Pécs városának lakói már korábban is a város jelképeként tartották számon.
Jelenleg asztali névjegykínálók, bordugók, medálok, kitűzők és más érdekes tárgyak készülnek a Zsolnay Manufaktúrában az ismert motívum felhasználásával.

Múlt és újraalkotás

A limitált kiadású Zsolnay Vulkán vázák felújításával olyan újraértelmezésre került sor, mely a 21. század erejét mutatja, célja, hogy a szecesszió 19. századi törekvéseit napjainkba ültesse át, az alkotó élet örömét, a gyorsuló élet lendületét, az egyszerűség teljes értékű kifejezését a művészetben újra értő szemek elé tárja. Az Andrássy-palota Rippl-Rónai által berendezett ebédlőjében a Zsolnay szerviz értékét jól reprezentálja, hogy az eredeti szériából az ezredforduló környékén 34 millió forintért kelt el négy darab tányér! A készletgarnitúrához készült eredeti motívumtervek adaptációjával jött létre az asztali kultúra újabb remeke, a Zsolnay új Rippl-Rónai készletcsalád. A nagy gondossággal megkomponált készletelemek a Zsolnay tradíciót átvezetik egy új, korszerű, művészi világba. A kiváló kidolgozás mellett messzemenően megfelelnek a modern kor kihívásainak, egyaránt alkalmazhatóak mosogatógépben és mikrohullámú sütőben.

Címkék: kultúra