Stühmer

Az utolsó része is elkészült a kaposvári Stühmer Kávézó bútorzatának. A védett berendezéseket 1928-ban készítették. A patinás pultot négy éve újították fel, az őrző angyalok és a magyar címer azonban most került a végleges helyére.

A tulajdonos úgy érzi, most végre teljesen készen van a kávézó. Az egész berendezés ugyanígy nézett ki a század elején. Szabóné Drézer Márta a Stühmer Kávézó tulajdonosa elmesélte, eredetileg is így volt a berendezés. Most készült el a negyedik évfordulójukra a bútor korona része.

Az angyalokat, a címert és a Szent Koronát Berkesi Gyula faragómester készítette el. Azt mondja: élete legnehezebb munkája volt, ugyanis bele kellett magát élnie a tervező gondolataiba.

- Nemcsak minden jó édességgel akarták ellátni a közönséget, hanem szellemi táplálékkal is  - fogalmazott a Lipótfai fafaragómester. - Ennek a szellemi tápláléknak a mibenlétét kellett megtalálnom és ez volt az elsődlegesen nagy feladat.

A díszítés bükk és fenyőfából készült. Már csak aranyozni kell és teljesen olyan lesz mint az 1900-as évek elején. Itt akkor is és évtizedekkel később is jelentős társasági élet zajlott. Szigetvári György Ybl-díjas építész is minden nap ide járt, barátaival.

- Amikor a nagymisének vége volt, akkor az út két felé vezetett Kaposváron - mesélte az építész. - Bejöttek a Stühmerbe Kaposváron kávézni és egy réteg pedig lement a Restibe ebédelni. Ez volt a polgári élet programja.

Egyik törzshelye volt például Takács Gyula Kossuth-díjas költőnek is. Most azonban a Borostyán Anyaotthon lakóit vendégelték meg a kávézóban.

Címkék: Stühmer, kultúra