Fekete István író

Hétfőn múlt 110 éve, hogy megszületett Fekete István Göllében. A kis somogyi faluban töltötte gyerekkorát, aztán Kaposvárra költözött családjával. A Vuk és a Tüskevár írójának most is áll a szülőháza, ahol még egyik könyvének kéziratát is fellapozhattuk.

Bütyök és Tutajos, a két pesti gyerek a kis-balatoni berekben. Fekete István ifjúsági regénye, a Tüskevár néhány éve az ország 12 legnépszerűbb könyve között volt. Fekete István a kis somogyi faluban, Göllében látta meg a napvilágot, éppen 110 éve.

A szülőháza most múzeum. Tavasszal felújítják, ezért a hagyatékát is restaurálják. Azért találunk itt tárgyakat, például a foteljét, amiben megpihent. De itt van a cigarettás doboza és vadászpuskája is. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a Ballagó idő kéziratát is fellapozhattuk. Fekete Istvánra ma is kíváncsiak - mondja a múzeum gondnoka, Deres Károlyné. Az ország minden részéről jönnek, sőt még külföldi vendégek is vannak. Könyveit hét nyelvre fordították le.

A múzeumot idén szeretnék felújítani: 18 millió forintot költenének rá. Az önkormányzat másodszor adott be erre pályázatot.

Kovács Ernő polgármester bízik a kedvező elbírálásban, hisz akkor már idén, Fekete István születésének 110. évfordulója tiszteletére elkészülne a múzeum.

Fekete István ma is népszerű író - mondta a megyei és városi könyvtárban Sánta Gábor irodalomtörténész. Szerinte az, hogy kötelező olvasmány volt az iskolában, gátolta az irodalomtörténeti értékelését.

- Magyarországon nincs kellő kritikai viszhangja az ifjúsági irodalomnak, talán most, hogy az iskolából háttérbe szorult, sikerül azt is elhitetni róla, hogy bár a gyerekek számára is érdekes olvasmány, elsősorban a felnőtteknek írt - fogalmazott Sánta Gábor, irodalomtörténész.

Fekete István 70 évesen halt meg Budapesten. 2004-ben újratemették Göllében, feleségével és kutyájával, Bogánccsal együtt. Állítólag azért erre a helyre kérte a sírját, hogy mindig rálásson a göllei mezőkre...

Címkék: Vuk, Fekete István, Gölle, irodalom, Tüskevár, könyv, kultúra