Avatar

Az örömmel teli közlemény a szuperprodukciót gyártó 20th Century Fox filmstúdiótól érkezett vasárnap. Az Egyesült Államokban és Kanadában három hét alatt 352,1 millió dollárt fizettek a mozirajongók a pénztáraknál, míg a világ többi országában mintegy 670 millió dollárt kerestek a filmmel, így az összbevétel máris elérte az 1,02 milliárd dollárt.

Egy szakértő szerint soha egyetlen filmmel sem keresték meg ilyen rövid idő alatt az egymilliárd dollárt. Az egymilliárdosok klubjába ötödikként lépett be az Avatar; az ugyancsak James Cameron rendezte Titanic (1997) mellett A Gyűrűk Ura - A király visszatér (2001, 1,13 milliárd dolláros összbevétel), A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse (2006, 1,06 milliárd dollár) és A sötét lovag (2008, 1 milliárd körül).

A 3D-technikával készült, meseszerű, de komoly erkölcsi tanulságokat is hordozó Avatar a valaha forgatott legdrágább filmek közé tartozik, becslések szerint 300-500 millió dolláros költségvetésével. Az Egyesült Államokban és Kanadában még mindig a bevételi toplista élén áll a film: a premiert követő harmadik hétvégén 68,3 millió dollárt fizettek a nézők, mindössze 10 százalékkal kevesebbet az előző hétvégénél.

Címkék: avatar, dollár, film, rekord, pénz, kultúra