Őszi fordulójához érkezett a negyedik éve futó, „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. Az akciót idén az Innovációs és Technológiai Minisztérium is támogatja. A 2021 őszi kampányszakaszban szeptember 22. és november 22. között buzdítják a szervezők a kampányhoz csatlakozókat, hogy kezdjék el vagy folytassák tovább a gyűjtést.

A kampány 2018-as indulása óta több mint 800 helyszínen, összesen 3,1 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők.

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

Gyűjtőpontot bárki létesíthet, nem kell más hozzá csak egy regisztráció és egy gyűjtődoboz létesítése és kihelyezése. A kampányhoz eddig csatlakozó több mint 800 gyűjtőpont között vannak visszatérők, és sok helyszín csatlakozott újonnan. Közöttük találhatók iskolák, óvodák, civil szervezetek, intézmények, üzletek, irodák, rendelő, könyvtár, kutatóintézet, nemzeti park, múzeum, kereskedelmi és ipari kamara, agrárkamara és még sorolhatnánk. Kaposváron jelenleg három helyszínen lehet legadni a használt eszközöket: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Igazgatóságán a Raktár utcában, a MATE Kaposvári Campusán a Guba Sándor utcában és a Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában a Rippl-Rónai utcában.

A gyűjtőpontokat ezen a térképen lehet megtekinteni.

Címkék: újrahasznosítás, mobil, gyűjtés, kis szines