A Magyar Élelmiszerbank Egyesület raktár nyitását tervezi városunkban, melyhez minden segítséget meg fogunk adni – fogalmazott Szita Károly polgármester, miután online értekezletet tartott Cseh Balázzsal, az egyesület elnökével és Szabó Szilviával, az egyesület igazgatójával.

Szívügyem a téma, éppen ezért a sikeres egyeztetést követően azonnal neki is állunk a munkának, hiszen az élelmiszerbank segítségével nem csupán a kidobott élelmiszerek mennyiségét tudjuk csökkenteni, de a rászorulóknak is segíteni tudunk – tette hozzá Kaposvár polgármestere. A város többek között a raktárhelyiség kiválasztásában, a felszerelésben és az új partnerek, önkéntesek felkutatásában is tudja támogatni az egyesület munkáját a jövőben.

Évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik Magyarországon, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület fő célja, hogy a kidobásra ítélt élelmiszereket még időben megmentsék, és azokat eljuttassák a rászorulók részére.

Az egyesületnek már korábban is voltak kaposvári támogatói, közülük is kiemelkedik a Kométa, akik platinafokozatú partnerként segítik a munkájukat. A begyűjtött élelmiszereket karitatív szervezetek közreműködésével osztják szét a rászorulóknak, Somogy megyében már most is 6875 rászorulót támogatnak, 15 karitatív szervezettel állnak kapcsolatban, de a céljuk az, hogy minél több helyi céget, boltot és termelőt be tudjanak vonni a rendszerbe.

Az egyesület országosan közel 100 partnerrel rendelkezik, 350 karitatív szervezettel közösen mintegy 300 ezer rászorulót – köztük gyermekeket és családjaikat, időseket, hajléktalanokat és fogyatékkal élőket is –rendszeresen segítenek. A szervezet összegyűjti a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben vagy termelőknél fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló, de fogyasztható élelmiszereket, majd gondoskodnak a szállításáról, biztonságos tárolásáról és szétosztásáról egyaránt. A jelenleg már jól működő modellben jórészt önkéntesek segítik a munkát.

Címkék: Magyar Élelmiszerbank Egyesület, raktár, kaposvár, kis szines