Az előző évhez képest átlagosan csaknem 10 perccel nőtt tavaly az emberek napi alvásideje 14 országban - derül ki egy új tanulmányból, amely azzal magyarázza a növekedést, hogy a járványügyi korlátozások miatt az emberek nem maradnak ki késő éjszakáig, hanem otthon töltik az estéket.

Az egészségfigyelő eszközöket gyártó Withings francia cég több mint ötmillió vásárlójának adatait elemezve arra jutott, hogy az emberek átlagosan 9 perccel és 50 másodperccel aludtak többet naponta 2020-ban, mint 2019-ben és a vizsgált 14 ország egyikében sem csökkent a vásárlók alvásideje.

A tanulmány szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy a járványügyi intézkedések, így a kijárási korlátozások miatt drasztikusan csökkentek a késő éjszakába nyúló programok.

A jelentés szerint számos vállalkozás átállt a távmunkára, lehetővé téve alkalmazottai számára, hogy a munkába járás idejét megspórolva tovább aludjanak. A házibulik és egyéb összejövetelek elmaradásával az embereknek lehetőségük van rá, hogy a hét minden napján tartsák magukat az alvási szokásaikhoz.

A napi alvási idő Olaszországban emelkedett a legjobban (12 perc 52 másodperc), utána Nagy-Britannia (12 perc 27 másodperc) és Belgium (11 perc 5 másodperc) következik a sorban. A sereghajtó Kína lett átlagosan 3 perc 38 másodperc növekedéssel.

A megnövekedett alvásidő valószínűleg jótékony hatással van az alvás minőségére is. A megkérdezettek 62,27 százalékának volt nagyon jó az alvásminősége tavaly, ami nagyjából 4 százalékpontos növekedés 2019-hez képest.

Címkék: alvás, 2020, kutatás, kis szines