Több tucat négylábú várja, hogy örökbefogadják a kaposvári Kutyatár telephelyén. Az állatvédő egyesületnél nem telik el úgy egy nap, hogy ne találnának chip nélküli, elszökött állatot, kóbor kutyát, esetleg kidobott újszülött jószágokat. Az ebek chipelése ugyan évek óta kötelező, ám a szervezet vezetője szerint sokan mégis félvállról veszik ezt, sőt kevesen is ivartalanítják állataikat. Boncz Edit szerint ezek a legfőbb problémák, amelyek mind a felelős állattartás hiányát mutatják.

Ezen szeretne változtatni a kormány egy új állatvédelmi program kialakításával. A terv elkészítése előtt a programért felelős miniszteri biztos kerekasztal beszélgetési körútba kezdett, hogy megismerje a helyi egyesületek tapasztalatait, esetleges megoldási terveit. Ebbe beletartozik az ivartalanítási program folytatása, valamint az illegális szaporítótelepek felszámolása. Mindezeken felül egy támogatási csomagot is kidolgoznak majd, amivel az állatvédő egyesületeket segítenék.

A tervek szerint a döntéshozók a felelős állattartásra való oktatást is tovább szeretnék erősíteni, ezért a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak majd például az óvodások és iskolások menhelylátogatási lehetőségeire.

Címkék: chip, ivartalanít, állattartás, állatvédelem, felelősség, Kutyatár, kis szines