- A Dunántúlon itt van az egyik legtöbb agárkosbor. Ez a legkorábban nyíló orchideafélénk - mutatta stábunknak a különleges agárkosbort Glacz Róbert.

A természetvédelmi őr elmondta: a növény virágai 3-4 színárnyalatban is előfordulhatnak, de a leggyakoribb a bíbor és a fehér közötti átmenet. Ennek az orchideafélének a fennmaradásához különleges feltételek kellenek.

null

- Szimbiózisban él egy gombafajjal. A gombák segítenek neki a talajból felvenni tápanyagokat, cserébe az orchidea kész cukrokat ad a gombáknak. Régebben próbálkoztak vele, hogy átültetik, és a többi orchideához hasonlóan tenyésztik, de nem marad életben enélkül a gombafaj nélkül - tette hozzá Glatz Róbert, a Duna-Dráva Természetvédelmi Park természetvédelmi őre.

null

Somogyban az agárkosbor legnagyobb állománya Kiskorpád környékén található. A legelő állat állományok csökkenésével és a klímaváltozással azonban egyes somogyi növényfajok jelentősen megritkultak. A szakemberek szerint a globális felmelegedés hatására egyes növényfajok akár el is tűnhetnek Somogyból néhány év múlva.

Címkék: agárkosbor, kiskorpád, orchidea, kis szines