A megszokottnál néhány héttel előbb, már két hete elkezdtek előbújni a talajból a fekete kökörcsinek hajtásai, és mára már virágba is borultak. A boglárkafélék családjába tartozó növények levelein jól látszik: annak ellenére, hogy mérgező, szívesen megdézsmálják a vadak. A Mezőcsokonya melletti réteken még lehet velük találkozni, de egyre ritkábban. Az állatállomány csökkenése miatt ugyanis az élőhelye is egyre kisebb. 

tavaszi virágok

„Sajnos egyre ritkább, mert a száraz gyepek, vagy beerdősítésre kerültek vagy a legelő állat hiányában elgyomosodnak. De a száraz gyepeink kora tavaszi növénye a fekete kökörcsin” – meséli Szegvári Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegység vezetője. 

Somogyban is csak néhány helyen találkozni a növénnyel. A hideg és a szél ellen apróselyem szerű szőrrel védekezik. Magvait a szél repíti akár kilométerekre is.

tavaszi virágok

A fekete kökörcsin egész Magyarországon védett. Pénzben kifejezett természetvédelmi értéke tízezer forint. A legnagyobb megyei állománya a barcsi ősborókásban található, azt 500 tőre becsülik a szakemberek.

Címkék: fekete kökörcsin, virágzás, enyhe, tavasz, kis szines