A több elemből álló fejlesztés részeként egy új gyalogos-kerékpáros híd Kaposvár két városrészét köti össze. Egy területre kerül a vasútállomás, valamint a távolsági és helyi autóbuszpályaudvar. Épül egy autós felüljáró a vasúti sínek felett, körforgalmakat alakítanak ki és utakat építenek.

A beruházást várhatóan az év végén adják át teljes egészében a kaposváriaknak.

"Az infrastrukturális fejlesztéssel a klímavédelemhez is hozzájárul a város, hiszen a közlekedés átszervezése, az új utak megnyitása, a városrészek közötti új közúti összeköttetés megteremtése csökkenti a járművek károsanyag-kibocsátását" - mondta az épülő Esterházy hídon tartott hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján Szita Károly polgármester, aki hozzátette: "százévente egyszer van lehetősége egy város közösségének arra, hogy szerkezeti változásokat végezzen a településen, nekünk ez most megadatott. A Kaposvári Közlekedési Központot azért építjük, hogy korszerű, 21. századi infrastruktúrával szolgáljuk ki az utasokat, vagyis gyorsabbá, biztonságosabbá tegyük a közlekedést és az átszállást, s hogy mind az autósok, mind pedig a gyalogosok és kerékpárosok számára közelebb hozzuk egymáshoz a vasút által ketté szabdalt városrészeket. A fejlesztéssel szélesebbre tárjuk a kaput a Donner megújítása előtt is."

"A látványos fejlesztések mellett számos olyan projektelem is része a beruházásnak, amely elkerülhetetlen egy ilyen nagyságrendű munkánál. Teljes közműcserét hajtunk végre az összes olyan helyszínen, ahol új utat, körforgalmi csomópontot építünk ki" - hívta fel a figyelmet L. Balogh Krisztina, a beruházás koordinátora.

Jelenleg a projekt valamennyi fejlesztésénél zajlik a munka. A belvárosban az egy héttel ezelőtt bevezetett új forgalmi rend lehetővé tette a helyi autóbusz-állomás kiköltözését és munkaterületté válását. A forgalom már az Áchim András utca új nyomvonalán halad. Az új gyalogos-kerékpáros híd acélszerkezete összeállt, már az 50 méter magas pilon tartja a hídtestet. A vasútállomás előtti ideiglenes körforgalom gördülékenyebbé tette az áthaladást mind a gyalogosok, mind a járművek számára.

A Béla király utca-Hársfa utca-Baross Gábor utca kereszteződésében megkezdődött közművek kiváltása és a körforgalmi csomópont kialakítása. A Béla király utcai vasúti átkelő kiváltása érdekében épülő új közúti felüljáró, az annak két oldalán emelt rézsű, illetve a Csik Ferenc sétány meghosszabbított szakaszának földmunkái elkészültek, jelenleg tömörödik a föld, amelyre először kőzúzalék, majd beton és aszfalt kerül. A Szarvas üzletház előtti területen megkezdődött annak a turbó körforgalomnak az építése, amely a Noszlopy utcainak lesz a párja, s amely jelentősen javítja majd a közlekedés feltételeit a belvárosban.

Címkék: eszterházy híd, kaposvári közlekedési központ, németh istván program, videó, kis szines