Újabb kereskedelmis diákok tölthették gyakorlatukat idén nyáron Horvátországban. Az Erasmus Plusznak köszönhetően az Istria egyik négy csillagos szállodájának éttermében és konyháján tanulhatták szakmájuk fogásait. A szakácsok a mediterrán ízekkel, a felszolgálok pedig a tálalással ismerkedhettek meg közelebbről.

"Én a konyhában voltam és nagyon jól tudok már szeletelni, gyorsabb és hatékonyabb lettem. Emellett az angol nyelvtudásom is fejlődött" - mesélte Szigeti Boglárka.

Horvátország pécsi főkonzulja a mai beszámolón elmondta, nagyon hasznos számukra a fiatalok jelenléte. Ők is azzal a problémával küzdenek, hogy egyre több honfitársuk hagyja ott az országot, keres munkát más országokban. A diákok csökkentik a munkaerőhiányt és még tanulhatnak is.

"A magyar és a horvát konyha csak annyiban különbözik, hogy nekünk vannak tengeri halaink. Megismerik ezek feldolgozását, tálalását, felszolgálását. Ezek mellett pedig a diákok akár szakmai kapcsolatokat is teremthetnek a gyakorlati idejük alatt" - mondta Drago Horvat főkonzul.

kereskedelmi erasmus

A lanternai szállodában és üdülőtelepen idén nyáron is 36 diák gyakorolhatta választott szakmáját. Sokat tanultak a kinti szakemberektől és most az iskola azt tervezi, hogy a kaposvári szaktanárainak is biztosít ilyen lehetőséget.

"Szeretném hogyha a szakmai kollégák is részt vehetnének egy ilyen továbbképzésen. Tárgyaltam is a horvát, illetve az osztrák partnerrel, fogadnak minket, és én bízom benne, hogy egy négy csillagos szálloda éttermében, konyháján a kollégáim elsajátíthatják azokat a képességeket, amik ott megtalálhatók." - tette hozzá Kárász László, a KSZC Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Iskola igazgatója.

Januárban újabb diákok tanulhatnak külföldön. Az osztrák Alpokban, Raurisban kétszer három hétre 17-17 diákot várnak a kinti vendéglátók.

Címkék: konyha, Kereskedlmi, Erasmus, Horvátország, szálloda, kis szines