Véget ért a hét hónapig tartó viharjelzési szezon csütörtökön az ország nagy tavainál, az idén a szolgáltatás bekapcsolására a sokéves átlagnál jóval rövidebb ideig volt szükség - közölte a meteorológiai szolgálat, a balatoni vízirendészet és a katasztrófavédelem közös közleményben az MTI-vel.

Az OMSZ április 1-jétől október 31-ig üzemelteti a balatoni, Velencei-tavi és Tisza-tavi viharelőrejelző szolgálatot. A rendszer a Balaton körül 31, a Velencei-tónál 4, míg a Tisza-tónál 5 fényjelző lámpaegységből áll, ezeket a Balatonnál további mobilegységek is kiegészítették.

Vízbe telepített viharjelző Siófok és Balatonfüred között
Vízbe telepített viharjelző Siófok és Balatonfüred között

2005 óta idén volt a legkevesebbszer szükség a viharjelzések bekapcsolására mind a Balatonnál, mind a Velencei-tónál. Nyáron a zivataros időjárás miatt viszonylag sokszor kellett bekapcsolni, de csak rövid időkre. A gyengén szelesnek mondható szezonban öt olyan erős vihar csapott le a Balatonra, amikor a szélsebesség elérte vagy meghaladta az óránkénti 90 kilométert. A legerősebb, 102,2 km/órás erősségű szelet Balatonmáriánál mérték.

Egy uniós projektnek köszönhetően bővült és megújult a balatoni viharjelzőrendszer. Nyolc új viharjelző állomás is létesült idén, ezek közül hármat a vízbe telepítettek, négy méterrel a vízfelszín fölé. Emellett a hagyományos villanócsöves lámpákat LED-es fényforrásokra cserélték, ezek a környezetük fényviszonyaihoz igazítják fényerejüket, így jobban láthatóak.

A vízirendőrök a viharjelzési szezonban 148 esetben 314 fürdőző vagy hajózó embert mentettek ki a vízből. Az említett hét hónap alatt 10 ember fulladt a Balatonba, halálos kimenetelű vízi közlekedési baleset nem történt.

Címkék: lekapcsolás, viharjelzés, Balaton, kis szines