Súlyos biztonsági problémát észleltek a Google szakértői az iPhone-oknál - írja az Index egy külföldi tech portál alapján. A problémát már februárban észleleték a szakértők, de csak most számoltak be róla hivatalosan. A jelenlegi biztonsági rés lényege, hogy több olyan kártékony weboldal is létezik, amelyek feltűnés nélkül meghekkelik az iPhone-os látogatók telefonjait. A támadók az iPhone szoftverének korábban nem ismert biztonsági réseit használják ki, és teljes root hozzáférést szereznek a telefonon.

iphone

Az iPhone-oknál ez a legmagasabb szintű hozzáférést jelenti, amivel lényegében mindenhez hozzá lehet férni, például további hekker appokat is lehet telepíteni a készülékre, de a jelszavak, képek és minden egyéb adat elérhető a hekkerek számára. A támadó oldalak legalább két éven keresztül hekkelték meg az iPhone-okat. Hogy ez pontosan hány készüléket érinthetett, a Google nem közölte, azt azonban igen, hogy a rosszindulatú oldalak közül többnek heti több ezer látogatója volt.

A probléma megoldására a szokásosnál jóval rövidebb, egyhetes határidőt adott az Apple, ez önmagában is jelzi a biztonsági fenyegetés súlyosságát. A legutóbbi, iOS 12.1.4-es frissítéssel a fejlesztők orvosolták a problémát, de a a helyzet komolyságát jól mutatja, hogy független szakértők potenciálisan minden idők legkomolyabb iPhone-hekkelésének nevezték az esetet.

Címkék: biztonsági rés, hekkerek, iPhone, kis szines