Augusztus 17-én, Balatonlellén a BL YachtClub & Apartements-ben került bemutatásra a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK), a Balaton Fejlesztési Tanács és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata összefogásában megvalósuló Mentőöv Program.

Az esemény sajtóközleményében leírják, a komoly szakmai összefogásból született prevenciós program elindítói a 2017. nyarán történt vízi balesetek kiemelkedően magas száma, valamint az ezek vizsgálataiból levont következtetések voltak. A balesetek okai mögött gyakran az információhiány, az önismeret hiánya, a felkészületlenség, vagy az emberi felelőtlenség áll, így a hatékony megelőzésben a különböző kommunikációs eszközök komoly szerepet játszhatnak. Ezen kommunikációs módszerek, eszközök fejlesztésére, kidolgozására és megvalósítására vállalkozott a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testülete keretében létrejött Mentőöv munkacsoport.


Elindult a Mentőöv ProgramElindult a Mentőöv ProgramElindult a Mentőöv ProgramElindult a Mentőöv ProgramElindult a Mentőöv ProgramElindult a Mentőöv Program
Elindult a Mentőöv Program
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A program egy egységes, koherensen egymásra épülő, vízbiztonságot és közbiztonságot elősegítő, felvilágosító és tájékoztatási rendszer. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság által megálmodott prevenciós program célja, a biztonságos vízhasználathoz szükséges információk megismertetése és tudatosítása, hosszabb távon a balatoni vízi balesetek számának csökkentése, megelőzése, valamint az emberek tudatos, felelős vízhasználatra ösztönözése.

Ezen kívül a program keretében elkezdődött egy egységes, könnyen értelmezhető, helymeghatározást lehetővé tevő rendszer kiépítése is. A tervek szerint a rendszer a Balaton valamennyi strandján megvalósul majd, mely esetleges baj - baleset, rosszullét - esetén jelentős mértéken segíti és meggyorsítja a mentésirányításban és mentésben dolgozók munkáját.

Mindezek mellett a program részeként 2018-ban és 2019-ben a BVRK és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata számos prevenciós előadást tartott, melyek szintén a helyes fürdőzési szabályokra és a vizek veszélyeire hívják fel a régióban élő, a vízi sportokat űző gyermekek, valamint a strandolók figyelmét. A projekt kezdete óta 133 előadáson, 7310 diák tanulhatott a megelőzés fontosságáról.

A kihelyezett információs táblákon feltűntetett információk:

· Segélykérő kód (a tábla felső részén látható számsor)
· Viharjelzés segédlet
· Mederrajz
· Strandon található elsősegélyhely leírása
· 112-es segélyhívószám
· Fürdőzési tanácsok
· Segélykérő kód (a tábla felső részén látható számsor, mely azonos a tábla másik oldalán található kóddal)
· Fürdőzésre vonatkozó jogszabályok

A segélykérő kód alapján könnyen megállapítható a segélykérő helyzete, mivel a kód első négy számjegye az adott település irányítószámát mutatja, az ötödik-hatodik szám a strand kódját, az utolsó két szám pedig az adott strandon található strandlépcső (vagy egyéb vízbe jutási lehetőség) sorszámát jelöli.


Elindult a Mentőöv ProgramElindult a Mentőöv ProgramElindult a Mentőöv ProgramElindult a Mentőöv ProgramElindult a Mentőöv ProgramElindult a Mentőöv Program
Elindult a Mentőöv Program
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Mivel a táblán feltüntetett segélyhívó szám a 112, az ezen a számon elérhető kollégák munkáját is segíteni hivatott ez a fajta sorszámozás. A cél, hogy segélyhíváskor, a segélykérő kód (annak a táblának a kódja, aminek a közelében a baj történt) bemondását követően, könnyebben és gyorsabban jusson el a segítség a bajbajutotthoz.

Az idei évben öt fürdőhely - Siófok, Balatonfüred, Keszthely, Balatonfenyves, Révfülöp – egy-egy nagy strandján került megvalósításra a program.

Címkék: Mentőöv program, tájékoztatás, megelőzés, segítség, Balaton, kis szines