A Barcsi malom az 1900-as évek elején épült, bár eredetileg téglagyárként működött. Később az akkori tulajdonos úgy döntött, hogy megszűnteti a téglagyártást és malommá alakítja az épületet.

Eredetileg nagyrészt faszerkezetekből állt, ám a múlt század közepén egy villámcsapás következtében leégett. Ezután történt meg az újjáépítése és a munkát végző gépezeteket is majdnem teljesen egészében lecserélték akkor. Azért csak majdnem, mert az alsó hengerszékeket sikerült megmenteni, ezek a mai napig működnek.


fotók: Babai Alexfotók: Babai Alexfotók: Babai Alexfotók: Babai Alexfotók: Babai Alexfotók: Babai Alexfotók: Babai Alexfotók: Babai Alexfotók: Babai Alexfotók: Babai Alexfotók: Babai Alexfotók: Babai Alex
fotók: Babai Alex
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A barcsi malom egy-két éves kihagyásokkal a ’90-es évek végéig folyamatosan működött. Nemrégiben újra élet költözött a falak közé: a „múzeumi jelleget” megtartották, de a külső-belső gépezetek már modernizált formában dolgoznak.

István Józseftől, a malom tulajdonosától, a Magyarok Kenyere Program kapcsán azt is megtudtuk, hogy "a malom kapacitása körülbelül 1,8 tonna per óra, ami egy-egy nyújtott műszakkal nagyjából 20 tonna körüli napi termelést jelenthet."

Címkék: Magyarok Kenyere, malom, búza, adomány, Barcs, kis szines