Megbillent a Balaton vízszintje a szombati erős szélnek köszönhetően. Horváth Ákos, a Balaton meteorológusa a hirbalaton.hu-nak elmondta, a szél hatására a tó tengelyében kelet-nyugat irányú áramlás alakult ki amely délutánra szabályosan átnyomta a tó vizének egy részét a nyugati medencébe. A vizugy.hu 18 órakor mért adatai szerint 40 centiméternyi különbség volt a siófoki és a keszthelyi vízszint között.

Siófok partjainál a 10 cm-t is csökkenő vízszint miatt a part kövei szabályosan kizöldültek, ahogy az algával borított víz alatti részük átmenetileg szárazra került.

Fotó: ESA
Fotó: ESA

A vizugy.hu adatai szerint szombaton a Balaton átlagos vízállása reggel 113 centiméter volt, ami ideálisnak tekinthető a nyár derekán. A július 27-én, szombaton, 18 órakor mért adatok szerint ugyanakkor Siófokon és Balatonfűzfőn 100, Keszthelyen 140 centiméteres volt a vízállás, vagyis a tó víztükrének ritka, kelet-nyugat irányú megbillenése miatt 40 centiméteres volt az eltérés a keleti és az észak-nyugati vízszint között.

Legutóbb 2019. március 7-én lengett ki a Balaton vize erős, kitartó szél miatt, de ellenkező irányba, 117 centiméteres átlagos vízállás mellett. Akkor a Keszthelyen és a Balatonfűzfőn mért vízállás különbsége 49 centimétert mutatott. A jelenség nem számít rendkívülinek, de szokatlannak mondható a szakemberek szerint.

Címkék: megbillent, vízszint, kis szines, Balaton