Okos park, parkoló és zebra. Mindháromban az a közös, hogy az informatika adta előnyöket használják ki a kényelem és a biztonság érdekében. A Kaposvári Egyetem szakemberei most arra kíváncsiak, mely más területeken kellene, illetve lehetne alkalmazni a mesterséges intelligenciát azért, hogy az itt élők javát szolgálja.

- Első körben arra vagyunk kíváncsiak, hogy Kaposvárt hogyan látják most jelenleg a városnak a lakói, másodsorban arra, hogy milyennek szeretnék majd látni a következő időszakban a várost, melyek azok a területek, amelyeket kiemelten fontosnak tartanának az okos város fejlesztéseket tekintve - tette hozzá dr. habil. Szigeti Orsolya, a Kaposvári Egyetem gazdaságtudományi karának dékánja.

Az interneten megtalálható 11 oldalas felmérés számtalan olyan kérdést tartalmaz, amely az élet szinte minden területét felöleli. Ilyenek például a hulladékgyűjtés, a mérőórák távleolvasása, a biztonság és a kényelem.

- A gyakorlatban pedig ott lehet érdekes maga a kutatás, hogy megtudjuk azt, hogy a városlakók mely területeken szeretnének fejlesztést. Tehát ha ők mondjuk az egészségügy területén tartják fontosnak a fejlesztéseket és annak is a kérdőívben található speciális megoldásokra fókuszálnának inkább, akkor a városvezetés is azt gondolom, hogy ezek alapján sokkal hatékonyabban tudna ezekbe az irányokba lépni - mondta Kovács Kristóf, a Kaposvári Önkormányzat városmárka referense.

A kérdőívet - melyet ide kattintva érhet el - eddig több mint ezren töltötték ki és küldték vissza. A feldolgozást követően a javaslatokat beépítik a tervekbe és egy-két éven belül néhány meg is valósulhat közülük.

Címkék: okosváros, kutatás, kaposvár, kis szines