Nagy volt a sürgés-forgás a hétvégén a szennai iskolában. Sorban érkeztek ugyanis az idei bormustra résztvevői. Az ítészek 64 tételt kóstoltak végig, és mindegyikkel meg voltak elégedve.

"Ha a gazda gondosan figyelt a szőlő művelésre illetve a bor kezelésre, akkor a bor megfelelő minőséget adott most is. Kissé alacsonyabb savfokkal értek a szőlők, magas volt a besugárzott napfényarány, emiatt a savak leégtek de a szőlő és a bor minősége most is kiváló lett." - összegzett Tóth László, a borbíráló bizottság elnöke.

Bormustra Szennában
Bormustra Szennában

A borversenyre nemcsak a szennaiak, hanem a környező települések borosgazdái is neveztek, ezzel is erősítve a térségi kapcsolatokat.

"Nagyon fontos hiszen a borban van az igazság, jól elbeszélgetünk, vannak olyan barátok, akikkel régen nem találkoztunk, vagy csak az autóból intünk egymásnak, itt viszont kicsit megállunk és több időnk van egymásra." - mondta el Salamon Gyula, Szenna polgármestere.

A hétvégén a Desedai kertbarátok is borversenyt tartottak. Itt azonban 72 pálinka is versengett egymással. A hagyományos barack, körte vagy szilva mellett akadtak igazán különleges párlatok is, mint például a naspolya vagy a sütőtök pálinka.

Bor- és pálinkamustra Toponáron
Bor- és pálinkamustra Toponáron

"Azért lehet érezni, hogy évről évre jobbak a párlatok és megéri a befektetett munka, hiszen mi azért dolgoznuk, azért is szervezzük ezeket a rendezvényeket, hogy itt a mi környékünkön, Somogyországban is egyre jobb pálinkák legyenek és egyre jobb borokat készítsenek." - árulta el Dávid János, a Desedai Kertbarát Egyesület elnöke.

A szakértők ugyanakkor a legnagyobb problémát még mindig abban látják, hogy a fiatalabb generáció nem érdeklődik a szőlőművelés vagy a borkészítés iránt, pedig szüleiktől, nagyszüleiktől könnyen elleshetnék a szakma fortélyait.

Címkék: Toponár, mustra, Szenna, bor, pálinka, kis szines