A megye több pontjáról is érkeztek csütörtökön diákok a Vásárolj okosan! elnevezésű vetélkedő döntőjére. Az úgynevezett projektversenyt a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács Műszaki és Gazdasági Tagozata hirdette meg a pénzügyi és vállalkozói témahéthez kapcsolódva.

- A pénzhéthez is nagyon jól kapcsolódik ez a rendezvény, hiszen takarékoskodnunk kell, de nagyon jól kapcsolódik a fenntarthatósághoz is. Mi is a legjobbat kaphassuk a pénzünkért és mondjuk a környezetünket is a legkevésbé károsítsuk - mondta Weimann Gáborné, a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács Műszaki és Gazdasági Tagozat vezetője.

null

A kaposvári mezőgazdasági szakközépiskolából két csapat jutott a döntőbe. Egyikük a mézről, másikuk a kakaóról készített kutatási adatokkal alátámasztott előadást.

- Itt a cél igazából a diákoknak az volt, hogy bemutatnak egy terméket, hogy mi az, amit okosan tudnak megvásárolni és volt egy szempontrendszer, ami alapján megcsinálták az előadásukat, illetve a helyi termék is előtérbe került - tette hozzá Húthné Tóth Anett, felkészítő tanár.

Pintér Eliza és Berke Zsófia a térségi gazdaság és a fanntarthatóság okán a Kaposvár Kincse védjegyprogramban résztvevő termékeket vette górcső alá.

- Mi az okos vásárlást tovább gondoltuk és úgy döntöttünk, hogy nemcsak egy szempontból közelítjük meg az okos vásárlást, nem az, hogy olcsón jó minőségben vásárolunk, hanem azt, hogy a helyi gazdaságot szeretnénk támogatni - mondta Pintér Eliza, a Munkácsy Mihály Gimnázium diákja.

null

A két lány végül ezzel az előadással meg is nyerte a versenyt. A második helyen a kaposvári mezőgazdasági szakképző egyik csapata végzett, míg a harmadik helyre barcsi fiatalok futottak be.

Végeredmény

I. helyezett: Pintér Eliza és Berke Zsófia, a Munkácsy Mihály Gimnázium tanulói

II. helyezett: Magyar Miklós és Széll Richárd, a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakközépiskola tanulói

III. helyezett: Szajduk Kata Julianna és Keszkenős Márk a barcsi BNI Széchényi Ferenc Gimnázium tanulói

Címkék: vásárolj okosan, vetélkedő, kaposvár, kis szines