A kaposvári Együd Árpád Kulturális Központ az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával műveltségi játékot hirdet Somogy megyében, az általános iskolák felső tagozatos diákjaiból alakuló 4 fős csapatok számára.

Íme a részletes felhívás! 

Értékeink Műveltségi Játék 2019

A program célja, hogy játékos formában bővítse a korosztály ismereteit szűkebb és tágabb lakókörnyezete (saját települése és térsége és Somogy megye) értékeiről. A program a NAT 4 műveltségi területéhez (ember és társadalom, ember és természet, művészetek, magyar nyelv és irodalom) kapcsolódik, de nem a tananyagra fókuszál, hanem azokra a nemzeti értékekre, melyekkel a diákok saját környezetükben találkoznak.

A játékban való részvétel során a résztvevők tudása élményszerűen bővül, a műveltségi területekhez kapcsolódó kulcskompetenciáik, készségeik, képességeik fejlődnek. Saját környezetük jobb megismerése segíti helyi és nemzeti identitástudatuk erősödését, a csapatjáték fejleszti együttműködéseiket.

A játék leírása

A játék kétfordulós. Az első fordulóban, az elődöntőben minden nevező csapat részt vesz. Március 4-29 között otthoni feladatkidolgozással készülnek a csapatok. A feladatok saját településük vagy iskolájuk települése értékeire fókuszálnak, azok bemutatását kérik valamely művészeti ág segítségével. Április 8-10 között Kaposváron, Nagyatádon és Balatonlellén kerül sor az elődöntőkre, ahol a csapatok összetett, kreatív szóbeli és írásbeli feladatokkal találkoznak, melyek fókusza tágabb lakókörnyezetük értékei.

A második forduló a döntő, melyre az elődöntők 3-3 legjobb csapata kap meghívást. Április 15 – május 3 között otthoni munkával egy-egy jelentős somogyi értéket kell feldolgozniuk esszé jelleggel, majd május 13-án Kaposváron kerül sor a döntőre, ahol szintén kreatív szóbeli és írásbeli feladatokkal találkoznak.
Az első fordulóban beérkezett munkákat az Együd Árpád Kulturális Központban kiállításon mutatjuk be a döntő napjától.

Jelentkezés

A játékra bármely Somogy megyében működő általános iskola jelentkezhet 4 fős, felső tagozatos diákokból álló csapatával. A felső tagozaton belül életkori megkötés nincs, hiszen nem az iskolai tudásról kell számot adni, hanem a kreativitás, a környezet ismerete, az értékekre való fogékonyság kerül középpontba. Ugyanakkor kérjük, hogy a diákok mellett legyen olyan segítő felkészítő pedagógus, aki nem csak a kapcsolattartást, de a diákok otthoni feladatkidolgozását és a játékra való felkészítést is segíti.

A jelentkezés a mellékelt jelentkezési lapon történik, annak pontos kitöltésével és határidőre történő megküldésével. A jelentkezési lapokat aláírva, szkennelve kérjük e-mailben megküldeni!

A jelentkezés határideje: 2019. február 22.

Beküldési cím: mihalovics.edit(kukac)egyudkaposvar.hu 

Szakmai támogatás

A felkészüléshez a jelentkező csapatok számára a jelentkezés megküldése után olyan szakmai anyagokat biztosítunk, melyek segítik a felkészülést, de nem jelent terhet megismerésük. A szakmai anyagokat a műveltségi területeken jártas szakemberek, pedagógusok segítségével állítjuk össze.

Díjazás

Egyetlen résztvevő sem távozik üres kézzel, de a legjobbak értékes tárgyjutalomban vagy a felkészítő pedagógussal egyeztetett „élményjutalomban” részesülnek.

Címkék: Együd Árpád Kulturális Központ, Értékeink Műveltségi Játék, jelentkezés, kis szines