A központi költségvetésben 2018-ban hétszázmillió forint állt rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. December tizenegyedikén a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal megállapodást kötött egyesületek és mentőcsapatok vehették át a pályázaton elnyert eszközöket és felszereléseket. Ugyancsak ekkor kapták meg pályázati forrásból beszerzett eszközeiket a Somogy megyei önkormányzati tűzoltóságok.

- Szabadidejüket nem sajnálva mentik az életet és az értékeket, akár az országhatáron túl is, folyamatosan képezik maguk, ezzel is bizonyítva az önkéntes csapatok fontosságát - mondta Wéber Antal tűzoltó dandártábornok. A megyei katasztrófavédelmi igazgató az ünnepélyes eszközátadáson kijelentette: a somogyi önkéntesek egytől egyig megdolgoztak az új eszközökért.

null

Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke is megköszönte az egyesületek munkáját, mint mondta: a megye önkéntes tűzoltói beavatkoznak tűzeseteknél, baleseteknél, sőt ha kell, extrém helyzetekben is, letéve névjegyüket.

null

A beszédeket követően Wéber Antal és Heizler György személyesen is gratulált Somogy megye harmincegy önkéntes tűzoltó egyesületének, az öt önkormányzati tűzoltóságnak és a Huszár valamint a Somogy Mentőcsoport oszlopos tagjainak.

Az önkormányzati tűzoltóságok tűzoltási- és műszaki mentési tevékenységéhez kapcsolódó eszközök fejlesztésének támogatására kiírt pályázaton az öt somogyi önkormányzati tűzoltóság (Balatonboglár, Böhönye, Csurgó, Kadarkút, Tab) 17,5 millió forint értékű védőfelszerelésekkel (bevetési ruhákkal, védőcsizmákkal, légzőkészülékekkel, mentőálarcokkal) gazdagodott.


Fotó: Kőhalmi Szilvia - SMKIFotó: Kőhalmi Szilvia - SMKIFotó: Kőhalmi Szilvia - SMKIFotó: Kőhalmi Szilvia - SMKIFotó: Kőhalmi Szilvia - SMKIFotó: Kőhalmi Szilvia - SMKIFotó: Kőhalmi Szilvia - SMKIFotó: Kőhalmi Szilvia - SMKIFotó: Kőhalmi Szilvia - SMKIFotó: Kőhalmi Szilvia - SMKIFotó: Kőhalmi Szilvia - SMKIFotó: Kőhalmi Szilvia - SMKIFotó: Kőhalmi Szilvia - SMKIFotó: Kőhalmi Szilvia - SMKIFotó: Kőhalmi Szilvia - SMKIFotó: Kőhalmi Szilvia - SMKI
Fotó: Kőhalmi Szilvia - SMKI
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Harmincegy önkéntes tűzoltó egyesületnek sikerült összesen 24 millió forint értékben felszereléseket beszerezni, emellett képzésre, oktatásra és működési költségekre, szertárépítésre- és felújításra is kaptak támogatást a nyertesek. A pályázati felszerelések között a tűzoltói beavatkozás alapeszközei, egyéni védőeszközök, szakfelszerelések, EDR-rádiók is találhatók.

A mentőszervezetek pályázatán két somogyi egyesület összesen 15.699.000 forintot nyert. A HUSZÁR Mentőcsoport tagjaként a KÖTÉL Egyesület 2,5 millió forintot fordíthat informatikai rendszerekre és eszközökre, 600 ezer forintot védőeszközökre és védőruhára, 99 ezer forintot működési költségekre.

A Somogy Mentőcsoport tagja, a Görgetegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 12,5 millió forintot kapott gépjármű vásárlásra.

Címkék: eszközátadás, tűzoltók, somogy megye, kis szines