A zenész a Berzsenyi Társaság meghívására érkezett a Munkácsy Mihály Gimnáziumba. A középiskola egyik termében szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni, annyian érdeklődtek a zenés, rendhagyó irodalomóra iránt.

Beck Zoli a bő másfélóra alatt saját szerzeményekkel, versekkel és múltidéző történetekkel adta át a diákoknak nemcsak a tárgyi tudását, hanem ennél jóval többet is: véleményt mondott a társadalomról és a mindennapokról. Az érdekes, fordulatos és olykor vicces óra bizony meg is ragadta a figyelmünket és semmi kétség afelől, hogy mindenki ilyen irodalomtanárról, ilyen tanóráról álmodik.

A 30Y frontembere sok-sok minden más mellett azt is elmondta: néha nehéznek találja az előadók életét és könnyen zavarba jön szokatlan helyzetektől. Egyszer például a zenekarral egy fiatalkorúak börtönébe kaptak meghívást, mint "ajándék előadók", ahol több fogvatartottnak adtak koncertet. A színpad egy cellák közti konditeremben volt, ahol kutyák és őrök tartottak rendet.

"Abban a helyzetben mi éreztük fogvatartottnak magunkat, főleg, amikor a biztonságiak közölték, ne tegyen senki hirtelen mozdulatot! Akkor megfordult a fejemben, hogy hogyan adjunk mi rock koncertet hirtelen mozdulatok nélkül, nézve a mozdulatlan embereket? Amikor az "Azt hittem érdemes" című számunkat játszottuk és végignéztem a székeken mozdulatlanul ülő fiatalokon, átgondoltam, hogy én itt éneklek a "szar életről", miközben az enyémnek köze sincs hozzá, a velem szemben ülő fiatalokéhoz képest, akiknek bilincs van a lábukon."

Azt hiszem ezt a furcsa, megindító helyzetet mindannyian átéreztük, akik az előadást hallgattuk és még utána is sokat gondolkodtunk ezen az értékes és maradandó pillanaton.

null

Dr. Beck Zoltán, a 2012-es Év Könnyűzenei Szövegírója, énekes-gitáros, a 30Y rockegyüttes alapítója, dalszerzője nemcsak a zenekarban állja meg a helyét, hanem a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán is, a Romológia Tanszéken, ahol egyetemi tanárként dolgozik. A campuson valósította meg a Zenélő Egyetem projektet is. Diplomáját a baranyai megyeszékhelyen szerezte, majd doktori fokozatát 2010-ben irodalom- és kultúratudományokból kapta meg.

Rendszeresen publikál hazai és külföldi folyóiratokban, webes felületeken, illetve rangos konferenciák előadója. A kortárs irodalom népszerűsítésének érdekében a Libri kiadó néhány üzletében Beck Zoli könyvespolcot is berendeztek. Rendszeresen dolgozik Háy János íróval, 2010-ben hozták létre közös pódiumműsorukat "Háy come Beck" címmel.

Dalszerzőként és előadóként játszik még a Magashegyi Undergrounddal is. Zenekarával stúdiót és kiadót alapított, amely kreatív előadókat segít a pályán.

A 30Y-t öccsével alapította 2000-ben. Eddig 9 sorlemezt adtak ki. 2012-ben megkapták az MTV-EMA Hungary díjat, a 2015-ös "Best of" albumuk pedig platinalemez lett.

Címkék: beck zoltán, 30y, munkácsy mihály gimnázium, kis szines