KaposvárKártya hirdetés
2018.11.13 - Kedd
Szilvia
7ºC / 18ºC
Napos

Ráharaphat a sárgarépára az építőipar 2018. Október 23. - Kedd 17:22 | Címkék: sárgarépa, építőipar, kutatás, kis szines

Úgy vélik, a zöldség segíthet visszaszorítani az építőipar szén-dioxid-kibocsátását.

Sárgarépa felhasználásával hoztak létre kemény és környezetbarát betont az angliai Lancasteri Egyetem kutatói, akik szerint a fejlesztésük segíthet visszaszorítani az építőipar szén-dioxid-kibocsátását.

"Arra jutottunk, hogy ez az új anyag már kis mennyiségben felhasználva is 80 százalékkal képes növelni a beton erősségét" – mondta a kutatást vezető Mohamed Saafi, aki kollégáival egyszerű konyhai mixert használva keverte össze a zöldségnövény bizonyos részecskéit betonnal.

A sárgarépa hozzáadása megakadályozza, hogy repedések keletkezzenek a betonon, ami azt jelenti, hogy kevesebb cementre van szükség kötőanyagként.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslései szerint a cementgyártás a felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás hét százalékáért.

A kutatásban használt sárgarépa-részecskéket a skóciai székhelyű CelluComp vállalat biztosítja, amely fenntartható anyagok kifejlesztésén dolgozik.

A cég vezérigazgatója, Christian Kemp-Griffin szerint a répát ugyan majdnem teljes egészében víz alkotja, ám a benne lévő cellulóz révén mégis merev és ropogós. Noha a cellulóz a fában is megtalálható, könnyebb kivonni a zöldségekből, és tekintve, hogy a mezőgazdasági termelésben hatalmas mennyiségi zöldséghulladék halmozódik fel, ezért olcsó és környezetbarát forrását jelenti e rostoknak.

A szakemberek szerint egy kis mennyiségű cellulóz is elegendő ahhoz, hogy megváltoztassa a víz viselkedését a cement keményedésének folyamatában. "Kémiai reakció megy végbe a rostok és a cement között" – magyarázta Saafi.

Hozzátette: "az előzetes eredményeinek azt mutatják, hogy nagyjából fél kilogrammnyi répa-nanoanyag hozzáadásával csaknem 10 kilogrammal csökkenthető az egy köbméternyi betonhoz szükséges cement mennyisége".

Saafi és csapata a cukorrépa rostjait is kipróbálta már a keverékében, amelynek tesztelését tovább folytatja a jövőben.

Vissza az előző oldalra

Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
A böngészés folytatásával jóváhagyja a sütik használatát. Bővebb információ

Bezárás