Életének 86. évében elhunyt Prof. dr. Rozsos István. A világhírű sebész 2003-ban lett Kaposvár díszpolgára.

A nagykanizsai születésű fiatalember a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát. Először ezen az egyetemen vállalt munkát, ahonnan 1957-ben azért bocsátották el, mert a forradalom alatt az intézmény nemzetőrzászlóaljának parancsnoka volt. Ezután négy éven át a keszthelyi kórházban gyakorolta orvosi hivatását, majd sebészeti szakvizsgát tett, s 1961-ben került – alorvosként – a kaposvári megyei kórház sebészeti osztályára. 1970-től már főorvosként dolgozott, s 1981-ben lett osztályvezető sebész főorvos és megyei sebész szakfőorvos.

Dr. Rozsos István kiváló külföldi kapcsolatokkal rendelkezett: az Utrechti Egyetem Érsebészeti Klinikáján is dolgozott, s tanulmányúton volt Göteborgban, a rendszerváltozás után pedig egyebek közt Bostonban, Los Angelesben, Chicagóban és San Franciscóban. Több orvosi világkongresszuson tartott előadást. Orvosi oklevelét tudományos címekkel is megfejelte; 1974-ben kandidátusi fokozatot szerzett, s 1990-ben a gyomorpótlás sebészete tárgyában védte meg akadémiai doktori értekezését. Ugyanebben az évben a világon elsőként ő végezte el sikeresen az epehólyag endoszkópos, lézer-mikrosebészeti eltávolítását.

null

1995-től tanított a Pécsi Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán, 1997-ben lett egyetemi tanár. Számos tudományos társaságban viselt vezető tisztséget: többek között elnöke volt a Magyar Sebészeti Társaság dél-dunántúli szakcsoportjának, a Somogyi Tudósklubnak, titkára, majd elnöke a kaposvári kórház tudományos bizottságának. Számos kitüntetését, amelyet szakmai és közéleti munkájáért kapott, még felsorolni sem lehet. 1988-tól Kiváló Orvos, 1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét. 1998-ban az Amerikai Biográfiai Intézet dr. Rozsos Istvánnak, a megyei kórház sebészprofesszorának ítélte oda Az Év Embere kitüntetést. 2003-ban díszpolgárának választotta Kaposvár városa, 2008-ban pedig a Somogy Megyei Prima díjnak is birtokosa lett.

Dr. Rozsos István csaknem ötvenöt éven át volt a kaposvári kórház orvosa, akit elsősorban „kis sebzéssel” végzett operációi tettek világhírűvé. A magas szintű szakmai ismeretanyagot hivatástudattal ötvöző sebész több kiadványt, köztük egyetemi jegyzetet is írt. Hosszú, sikerekkel teli szakmai pályafutása során erős támaszt talált családjában és istenhitében. Két fia és négy unokája közül kettő szintén az orvosi hivatást választotta.

Prof. dr. Rozsos Istvánt Kaposvár város saját halottjának tekinti.

Címkék: rozsos, istván, elhunyt, kis szines