A Kutatópont reprezentatív felméréséből kiderült: a magyarok közel fele tervezi azt, hogy figyelemmel követi a 2018-as labdarúgó világbajnokságot. A világbajnokság eseményeit nyomon követők leginkább a németek végső győzelmével számolnak (21%).

A Kutatópont reprezentatív felmérésében 1000 főt kérdeztek meg a 2018-as labdarúgó világbajnoksággal kapcsolatban. A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg abban a tekintetben, hogy érdeklődnek-e a labdarúgó világbajnokság iránt, vagy az közömbös számukra.

A lakosság 58 százaléka tudja azt, hogy a 2018-as labdarúgó világbajnokságot Oroszország rendezi, és közel minden második megkérdezett követi majd a világbajnokság eseményeit (46%).

Székely Levente a Kutatópont kutatási igazgatója elmondta: „A válaszadók túlnyomó többsége társaságban, és saját vagy ismerősei otthonában fogja megtekinteni a világbajnokság mérkőzéseit, de minden tizedik közülük vendéglátóhelyen is tervez közösségi meccsnézést.”

A kutatás során a válaszadók megnevezhették kedvenc csapatukat a világbajnokságról és azt is, hogy szerintük melyik válogatott nyeri majd a kupát. A legnépszerűbbnek a német és a spanyol válogatott bizonyult, a világbajnokság iránt érdeklődők 17, illetve 15 százaléka nekik szorít majd a mérkőzéseken. A németek és a spanyolok nem csak a legnépszerűbbek, de a végső győzelemre is őket tartják legesélyesebbnek (21, illetve 16%), bár a brazilok győzelmével is 15 százalék számol.

A labdarúgó világbajnokság elsősorban a férfiakat mozgatja meg, háromból két férfi követni fogja az eseményeket. A nők körében ez pont fordítva van: két távolmaradóra jut egy, aki nézni fogja a meccseket, szinte kizárólag társaságban. „De más különbség is van férfiak és nők között: A férfiak közel kétszer akkora arányban számítanak a németek győzelmére, mint a nők (26 vs. 14%) és Brazíliát is esélyesebbnek látják (19 vs. 8%). Ezzel szemben a nők elsősorban spanyol sikert várnak (19 vs. 15%). Mindez azonban nem jelenti azt is, hogy szurkolásban is ekkora különbség lenne, nagyon hasonló arányban szurkolnak például a németeknek (18, illetve 16%) a két nem képviselői” – értékelte a kutatás eredményeit Székely Levente.

Címkék: világbajnokság, felmérés, labdarúgás, kis szines