A fiatalok azt mondják: fontosnak tartják, hogy élhető, fenntartható bolygón éljenek.

Nézzék meg videónkat az interaktív óráról!

A Új Nemzedék Központban is a klíma- és környezetvédelem volt az egyik fő téma. A fiatalok által elmondottakat a döntéshozók is figyelembe veszik.

- Volt már arra példa, hogy felmerült egy-egy ilyen beszélgetés alkalmával egy olyan ötlet, amelyet a későbbiekben beépítettünk a döntéshozatalba - tette hozzá Pintér Rómeó, tanácsnok.

Márpedig a fiatalok meglátására nagy szükség van. Márcsak azért is, mert Kaposvár hosszú távú, okos és fenntartható megoldásokat tartalmazó programja 2050-re kifejezetten komoly célokat fogalmazott meg.

- Minden beruházásunknál elsődleges szempont az energiatakarékosság, az energiahatékonyság és minden jövőbeli elképzelésünket az határozza meg, hogy hogyan tudjuk elérni azt a célt, hogy 2050-re Kaposvár egy energiafüggetlen várossá váljon, azt az energiát, amire szükségünk van, azt itt helyben tudjuk megtermelni - mondta Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere.

Ez a gondolkodás köszön vissza a többi között a most épülő Cseri úti busztelephelyen is. Itt például a hűtést és a fűtést hőszivattyús-, az áramellátást pedig napelemes rendszer oldja majd meg.

A fenntarthatóság jegyében indult el három évvel ezelőtt a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés is Kaposváron. Ez a rendszer hamar népszerű lett a városban és egyre jobbak a gyűjtés hatékonyságának mutatói is. Ezzel együtt a technológiát tovább korszerűsítik.

- Fog épülni egy biológiai hulaldékkezelő, egy stabilizátor, amivel a lerakott hulladékot, a hulladék mennyiségét tudjuk csökkenteni és ami, még nagyon fontos, hogy beindítottuk Kaposváron idén a hulladékudvaron belül az újrahasználati központot - válaszolta Kovács Katalin, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás vezetője.

Az újrahasználati központba leginkább régi bútorokat és játékokat visznek el tulajdonosaik. Ezeket ott megjavítják és szétosztják a rászorulók között, vagy jelképes áron értékesítik.

Címkék: szula ágnes, munkácsy mihály gimnázium, ensz, környezetvédelem, kis szines