Kaposváron, a Hősök Temetőjében az elmúlt hónapokban pályázati forrásból tették rendbe az első világháborúban elesett 709 katona sírját. Ezeket a nyughelyeket ma szentelték újra. Szita Károly, Kaposvár polgármestere beszédében a város felelősségét is megemlítette.

"Városunk polgárai úgy döntöttek, hogy büszkén nevezhetjük Kaposvárt katonavárosnak. Ezért több intézmény és kutató összefogásával egy könyvet készítünk amelyet az első világháború befejezésének centenáriumában ad ki Kaposvár önkormányzata." - tette hozzá Szita Károly.

A kormány az elmúlt évbekben rendelte el az ország területén fellelhető első világháborús hadisírok rendbehozatalát, amelyhez kétmilliárd forintnyi költségvetési forrást is biztosított. Ezen kívül egy rendhagyó adatbázis is készül.

hősök temetője

"Tavaly indult a katonahősök emlékezete program, amely azt célozza, hogy létrejöjjön az elmúlt 170 év hadműveleti veszteségeinek adatbázisa. Ennek töredékei már most is lézetnek. De a teljes adatbázis 2020-ra készülhet el." - árulta el Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képvieselője.

A mai ünnepségen elhangzott: napjainkban kiemelten fontos az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezet ébren tartása és a közös értékek megőrzése.

"Az első világháborús katonai temetők sajátja, hogy miközben az örökkévalóságot hordozza, máig ható története van. Időtlen és mégis időhöz kötött. Folyamatosan új és új lehetőséget ad a régi ellentétek feloldására és kiegyenlítésére. Általa fejlődik a nemzeti önismeret és kitelejsedik a történelmi szemlélet." - emlékeztetett a kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos, Dr. Holló József.

A mai rendezvényen egy, az első világháború idején is énekelt katonadal is felhangzott, majd megáldották és újraszentelték a temetőt. Ezt követően koszorúkat helyzetek el az elhunytak emlékművénél. ebből mutatunk most egy rövid videós összefoglalót.

Címkék: síremlékek, hősök, első világháború, katona, kis szines