Az idén második alkalommal került átadásra az úgynevezett Energy Globe Magyarország díj, amely a magyar fejlesztésű fenntarthatósági kezdeményezések elismerésére és a környezettudatos szemlélet népszerűsítésére szolgál. A zsűri által díjazott projektek mellett több kategóriában is hirdettek közönségszavazást.

A zöld energiával működő, a gyerekeket környezettudatosságra nevelő Katica Tanyán a családok szórakoztatása mellett nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, így lehetett a „Jövő generációja” kategória győztese.

Az Élményközpont megálmodói a kezdetektől fogva, folyamatosan törekednek arra, hogy működésük minél inkább fenntartható legyen. Csak olyan attrakciót fejlesztenek, mely nem fogyaszt energiát, vagy ha mégis, azt saját maguk termelik megújuló forrásból. Így az évente érkező 70 000 látogató teljes energiaigényét megújuló forrásból tudják biztosítani. Az ökológiai lábnyom csökkentését szolgálja a saját ökológiai szennyvízkezelő rendszer, a napelemek, az esővíz újrahasznosítása, vagy a szélkerék. Sőt a Katica Tanyán egyedülálló módon hulladékkal: PET palackkal, aludobozzal és újság vagy kartonpapírral is lehet fizetni a belépőjegyek egy részét.

Az Élményközpont a kicsik és nagyok szórakoztatása mellett nagy hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre is. Arra törekednek, hogy játékosan, a gyakorlatban tanítsák meg a gyerekeknek a zöld gondolkodás alapjait. A növekvő látogatószámnak köszönhetően, évente több tízezer gyermek vesz részt a környezettudatosságot népszerűsítő programjaikon. A rengeteg pozitív visszajelzés pedig további ösztönzést ad a fejlődéshez.

Tavaly egyébként Kaposvár is indult a megújult buszflottájával a közönségszavazáson, az akkori első hellyel pedig egy új, öko-játszóteret nyert a város.

Címkék: energy globe, katica tanya, díj, kis szines