Az MTI fotósa, Rosta Tibor készített képeket arról, ahogy Gippert Róbert regeneratív sejtekkel történő kezelést végez egy szibériai tigrisen a Szegedi Vadasparkban.

Az állat saját zsírszövetéből vett regeneratív (ős)sejteket is tartalmazó szövetet tisztítás után visszaültetik a kezelésre szoruló csípőízületbe.

A beavatkozást elvégző állatorvos elmondta, hogy az eljárás egyszerű és az állat számára minimális stresszel járt. Altatásban csupán 3 milliméteres vágást ejtettek a tigris bőrén, majd vákuummal zsírszövetet szívtak le. Ebből szabadalmaztatott módzserrel elkülönítették az őssejteket és azt a hetvenféle fakort, amely a gyógyuláshoz szükséges, végül a 6-8 milliliternyi anyagot beinjekciózták a beteg ízületbe.

A szakember közölte, hogy kisállatokon harminc ilyen műtétet végzett már, szibériai tigrisnél azonban a világon ez volt az első hasonló beavatkozás. A tapasztalatok szerint három-négy nap után már láthatók a javulás első jelei, majd több hónapon keresztül folyamatosan egyre jobb állapotba kerül a kezelt állat, az eredmény pedig éveken keresztül fönnmarad.

null
null

A módszert korábban egy kutya mozgásszervi problémájának javítására is használták. Akkor Közép-Kelet Európában először a somogyi megyeszékhelyen végeztek ilyen beavatkozást.

Nézzék meg korábbi videónkat a beavatkozásról!

Címkék: gippert róbert, szegedi vadaspark, őssejt, műtét, tigris, kis szines