- A 170 évvel ezelőtt történtek legfényesebb lapjain a magyar szabadsággal kezdődik minden. Megszületett a politikai nemzetünk, függetlenségi törekvéseink fontos vívmányokká lettek, de a legfontosabb mégiscsak száz és százezrek szabadságának megszerzése volt. Annak megvalósítása, hogy mindenki maga dönthessen saját sorsáról, s hogy magunk dönthessünk a magunkéról – fogalmazott Szita Károly az 1848-as forradalom kitörésének 170. évfordulóján.

Nézzék vissza az ünnepséget teljes egészében!

KaposPont

Március 15-i ünnepség a Kossuth téren

Kaposvár polgármestere a Kossuth téren elmondott beszédében emlékeztetett: 1848-ban birodalmaknak voltunk útjában. Nem is nagyon értették, e kis nép a maga összes különcségével hogyan merészel Európa élére állni szabadságküzdelmeiben, hogyan merészel fegyvert ragadni a szabadságért, amely egyáltalán nem illetett meg mindenkit. Nem értették, pedig néhány évszázaddal korábban őket is védtük a törökkel szemben, mert így kívánta hazánk, nemzetünk s hitünk, így kívánta a becsület.

Ma is láthatjuk, tapasztalhatjuk, hogy birodalmak, ha mások nem, hát pénzügyi birodalmak állnak szemben velünk. Idegen országokból akarják megmondani, hogy miként vélekedjünk, cselekedjünk, érezzünk és gondolkodjunk. Pedig tudhatnák: nekünk, magyaroknak, ez nem fog menni. És nekik, az akarnokoknak sem fog menni, hogy akaratukat ellenünkben ránk kényszerítsék – hangsúlyozta a város vezetője.

null

Szita Károly leszögezte: Mi magunk szeretünk dönteni saját sorsunkról. Arról, hogy kivel vagyunk szomszédok, barátok vagy ismerősök. És arról is, kinek legyünk társai a bajban s az örömben. Magunk választunk párt magunknak, és nem várjuk el mástól, hogy megvédjenek bennünket. Akár a családunkról, akár városunkról, akár a hazánkról van szó. Itt állunk, és másként nem tehetünk, midőn Európát, hazánkat, családunkat, gyermekeinket, kultúránkat és hagyományainkat védjük. Itt állunk, és nem hibázhatunk, egyetlen egyszer sem!

Mi, kaposváriak pedig a legnagyobb bajban is erőt merítettünk szabadságszeretetünkből és a közösség erejébe vetett hitünkből. És cselekedtünk. Cselekedtünk legjobb tudásunk szerint, hogy megcélozzuk a legkevesebbet és a legtöbbet: hogy legyen kenyere minden családnak, hogy lehessen munkája annak, aki dolgozni akar, és biztonságban tudjuk szeretteinket – mondta Szita Károly polgármester.

Címkék: ünnepi beszéd, március 15., szita károly, kis szines