Bőven akad miből válogatni akkor, ha valaki szilveszterkor tűzijátékkal fokozná a hangulatot. A pirotechnikai eszközüök használati utasítását azonban fontos betartani. A Kapos Balloon Kft. munkatársától, Buda Gábortól megtudtuk, hogy a legtöbben a rakétákat és a nagyobb telepeket keresik: "ezeknek a telepeknek különböző fajták vannak, különböző lövésszámmal, különböző hatóanyaggal, ezt egyszer le kell tenni a földre, egy helyen meggyújtani és akkor folyamatosan működik. A nagyobb rakétákat is szeretik az emberek, bár az macerásabb, mert azt csak üvegből szabad indítani, tehát semmiképpen nem lerögzíteni a földhöz, mert a rakéta elröpül!"

Petárdázni viszont tilos! Akit rajtakapnak az akár 150 ezer forintos pénzbüntetést is kaphat. A katasztrófavédők ugyanakkor a többi pirotechnikai eszközzel kapcsolatban is óvatosságra intenek - mondja a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője, Török Sándor: "Ügyeljünk arra, hogy mindig csak szabadtéren működtessünk pirotechnikai terméket, ne irányítsuk azt emberek, gépkocsik vagy épületek felé! Erős szélben ne működtessünk tűzijátékot! Figyeljünk oda, hogy az állatokat érzékenyen érinti a pirotechnikai termékek működtetésével járó erős durranások, hanghatások, a házi kedvencek akár halláskárosodást is szenvedhetnek."

A fel nem használt pirotechnikai eszközöket január 5-ig le kell adni a vásárlás helyén. Somogyban húsz ilyen pont van.

Szilveszter éjszakáján egyébként a kaposvári Kossuth tér is várja az ünneplőket. A jó hangulatról a Copia és a Zanzibár együttes gondoskodik majd. Éjfél előtt néhány perccel Szita Károly, polgármester köszönti a városlakókat, éjfélkor tüzijáték lesz, majd folytatódik a koncert.

Címkék: petárda, tűzijáték, szilveszter, kis szines