A fórumon elhangzott, sok szempontból Magyarországon még a változások elején tartunk.

Kaposvár alpolgármestere, Oláh Lajosné köszöntőjében mindannyiunk közös felelősségére hívta fel a figyelmet. Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát 1948. december 10-én fogadták el. Ehhez kapcsolódóan az előadók a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok jogérvényesüléséről beszéltek.

- Én azt hiszem ez egy nagyon hosszú folyamat, fogalmazhatnék úgy, hogy ez egy történelmi folyamat és ennek az elején vagyunk. Mindenki beszél a hátrányok csökkentéséről, a hátrányok lefaragásáról, ez mindennapos munka, mindennap dolgozni kell ezekkel az ügyekkel és azt hiszem, hogy nagyon, nagyon pici eredményt értünk el eddig - mondta Sárdi Péter, a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács elnöke.

null

Az egészségügyi problémák miatt sajátos nevelési igényű gyerekek beilleszkedésének segítése is szóba került. A szakember szerint ezen a téren is lenne min javítani.

- Sok minden okozhatja a hátrányos helyzetet, akár a fogyatékossággal élés, akár a szociális helyzet, akár a nyelvi nehézségek. Talán komplexebb ellátó rendszert kellene a gyerekek és a családok mögé tenni - válaszolta Gyurina Éva, a Duráczky Gyógypedagógiai Intézet és Kollégium igazgatója.

Az esélyegyenlőség megteremtésében jó példaként szolgálhat a Kaposvári Egyetem Roma Szakkollégiuma. Ahhoz azonban, hogy eljussanak idáig a tehetségek, kellenek a jó alapok. Ugyanakkor nemcsak a többségi társadalomnak, hanem a kisebbségeknek is tenniük kell a saját ügyük érdekében - hangzott el a fórumon.

null

- Nagyon fontos, hogy a többségi társadalommal hogyan élünk és hogyan találkozunk, hogy partnerként lássuk a másik embert, így az előítéletességet is csökkenteni tudjuk - tette hozzá Bogdán Imre, a Napkerék Egyesület elnöke.

Az összejövetelen a Hangya Tanoda kis diákjai is felléptek versekkel és a dalokkal mutatva be tehetségüket.

Címkék: előítélet, hátrányos helyzet, napkerék egyesület, konferencia, kis szines