Egyre fiatalabb korban, egyre biztosabban használják a fiatalok a különböző számítástechnikai eszközöket. Legyen szó asztali gépről, vagy éppen mobiltelefonról.

Diákköri kutatásaikat is a számítógépek segítségével hajtják végre a fiatalok. A pedagógusok számára pedig a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy utolérják őket digitális tudásban.

- Ma már egy óvodás korú gyermek is úgy nyúl egy eszközhöz, hogy teljesen természetességgel tudja bekapcsolni. Ez a kompetencia azért a pedagógus kollégákból hiányzik. Ezt nekünk meg kell tanulnunk - válaszotla Hujber Tamásné, a Klebelsberg Európai Tehetségpont szakmai vezetője.

A Klebelsberg Kollégiumban tartott mai szakmai napon arra próbáltak választ keresni a résztvevők, miképp lehetne még gyorsabban reagálni a digitális kihívásokra és a tanárok miképp tathatnak lépést a fejlődéssel. 

- Úgy mennek el melletünk a változások, hogy kihagyunk lépcsőfokokat. Mire leérne hozzánk az a változás, amiről azt gondoljuk, hogy a következő lépcsőfok, már hárommal előrébb van a világ. A megoldás az, hogy a pedagógusokban levő kezdeményező készséget szabadon kell engedni és segíteni őket abban, hogy a legújabb dolgokkal megismerkedhessenek és azt közösen kipróbálhassák - tette hozzá Fehér Péter, a Pannon Egyetem tudományos főmunkatársa.

A pedagógusok szakmai munkáját segíti egy 45 milliárd forintos fejlesztés is. Ennek része az iskolák eszközparkjának modernizálása, hálózatbővítés, tananyag készítés és a tanárok felkészítése. 

- Nagyon fontos lenne, hogy megértsük azt, hogy ez most a magyar közoktatásnak az egyik legfontosabb területe és azt, hogy ez a magyar közoktatás versenyképességének a növelését fogja eredményezni, hogy a diákok munkaerőpiaci lehetőségei ezáltal bővülnek és az esélyteremtés is mindazt jelenti a diákoknak, hogy új utak nyílnak meg számukra - válaszolta Stickel Péter, a Kaposvári Tankerületi Központ igazgatója.

A digitális kompetencia fejlesztésre vonatkozó felkészülési időszak már megkezdődött az intézményekben és rövidesen a megvalósítás is elindulhat.

Címkék: pedadógus, konferencia, internet, kis szines