A diákok a tanárral közösen fedezték fel az online világot kedd délelőtt a Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában. Kaposvár összes iskolájában az első informatika órától kezdve azt is megtanulják, hogyan lehet védekezni a támadások ellen.

Ennek ellenére valós veszélyt jelent számukra a digitális tér.

- Egyre jobban látjuk és halljuk a gyerekektől, hogy szükség van arra, hogy beszéljünk róla osztályfőnöki órákon, beszéljünk arról, hogy hogyan tudnak védekezni és ilyen káros dolgojkat megakadályozni. Ugye természetesen itt nem kimondottan, nem csak a szexuális zaklatásról beszélünk, hanem egyéb más dolgokról is - tette hozzá Maráczi Attila, informatika tanár.

Jóföldi Endre informatikus szerint nagyon fontos, hogy például használjuk a közösségi oldalakon az adatvédelmi beállításokat. Egy felmérés szerint évente mintegy 500 millió felhasználói adatot lopnak el, tíz másodpercenként támadnak meg hekkerek otthoni számítógépeket, és Európában Magyarországon regisztrálták a legtöbb zsarolóvírus-támadást tavaly.

- Azt mondják az ezzel foglalkozó vizsgálatok, hogy az újabb generációk szabadabban gondolkodnak erről. Nem csak megadják a személyes adataikat, hanem ez nem is zavarja őket. Kirakjuk Instagramra, hogy merre járunk, mit eszünk, aminél szerintem a fiataloknak elővigyázatosabbnak kellene lenniük - válaszolta kérdésünkre Jóföldi Endre, a Precognox Kft. ügyvezetője.

A biztonságos környezet megteremtése érdekében egy akcióba kezdett az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy tévécsatornával és a több szervezettel közösen.

- Ha autóba ülünk, akkor bekötjük a biztonsági övet, a gyereket betesszük egy gyerekülésbe, hogy biztonságban legyen. Amikor pedig az online térbe lépnek be a fiatalok, akkor sokszor minden védekezési eszköz nélkül teszik ezt meg, teljesen kiszolgáltatóttan, holott a veszélyek legalább olyan jelentősek, mint mondjuk ha a közutakra lépünk ki, biciklire ülünk, vagy gépkocsiba ülünk - mondta Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A program részeként elindítottak egy internetes oldalt is, ahol egy kérdőív segítségével kiderülhet, kinek mennyire erős a digitális immunvédelme, s a honlapon tanácsokat is adnak az immunerősítésre.

Címkék: akció, fiatalok, gyerekek, biztonság, internet, kis szines