Kaposvár területén a több mint napi 200 ezer utazás többségét a helyi lakosság végzi, de a majd 64 ezres népességen túl a városi közlekedési rendszernek ki kell szolgálnia a vonzáskörzetből érkező közel 17 ezer fő rendszeres ingázót, valamint az alkalmi bejárókat egyaránt.

Kaposvár Önkormányzata 2016-ban az országban az elsők között kezdte meg a város Fenntartható Városi Mobilitási tervének kidolgozását. A Mobilitási terv egy rövid- és középtávú operatív intézkedési terv 2023-ig, amely segíti a megvalósítandó közlekedés-fejlesztési projektek megalapozását.

Célja, hogy

  • a városban élőknek legyen lehetősége választani a közlekedési alternatívák között célpontjaik eléréséhez, számukra jó szolgáltatási színvonalú közösségi közlekedés álljon rendelkezésre
  • javuljon a biztonság és az itt élők biztonságérzete
  • javuljon a környezet állapota: csökkenjen a levegőszennyezettség, a zajterhelés és az energiafelhasználás
  • javuljon a személy- és áruszállítás költséghatékonysága
  • a tervben megfogalmazott intézkedések járuljanak hozzá a városi környezet vonzerejének növeléséhez és minőségének javulásához.

A Mobilitási terv készítésekor számos szakmai és társadalmi egyeztetés zajlott a helyi és városkörnyéki különböző szakmai és civil szervezetek, érdek-képviseleti szervezetek bevonásával, emellett a tervezést a nyílt kérdőíves felmérés is segítette. 

A TOP-6.4.1-15-KA1-2016-00001 azonosító számú, a ”Kaposvár fenntartható városi mobilitási terv készítése” elnevezésű projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Címkék: kvíz, mobilitás, kis szines