Óraátállítás lesz vasárnap. Március 26-án hajnali kettőkor kell majd háromra átállítani óráinkat. Az óraátállítást kezdetben azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Használata azonban más előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak vagy családi házuk kertjében dolgoznak. Az előnyök közé sorolják még, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet - írja a Wikipédia.

A nyári időszámításrí való áttéréssel együtt változik a közösségi közlekedés menetrendje is a szombatról vasárnapra virradó éjjel. A MÁV-Start közlése szerint azok a belföldi vonatok, amelyeket menet közben ér az óraátállítás már a nyári idő szerint érkeznek meg a végállomásra. Például egy Budapestről Szobra 2 óra 5 perckor érkező vonat 3.05-kor, egy Ceglédről Szolnokra 2.24-kor érkező vonat 3.24-kor fut be az óraátállítás miatt. Az eredetileg kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat három órakor indítják el.

Fotó: Nándorfi Máté/MTI
Fotó: Nándorfi Máté/MTI

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. összesítése szerint az óraátállítással naponta 2-3 százalékos áram megtakarítás érhető el az átállítást követő időszakban - mondta Berczelly Réka, a Mavir kommunikációs főmunkatársa. Ez a nyári időszámítás ideje alatt 100-120 ezer megawattóra villamos energia, amely körülbelül egy közepes méretű város teljes éves energiafelhasználásával egyezik meg. A Mavir szakemberei ezt az óraátállítás előtti és utáni napok villamos energia felhasználási adatainak összevetése alapján mutatják ki - magyarázta.

Az elmúlt évben több kezdeményezés is volt az óraátállítás eltörlésére, de végül ezekből nem lett semmi. Az Európai Unió minden országára érvényes óraátállítást Magyarországon egy kormányrendelet szabályozza az uniós irányelvekhez igazodva. Energia-megtakarítási okokból Magyarországon 1985 óta folyamatosan, évente kétszer állítanak át órát.

Címkék: óraátállítás, nyári időszámítás, megtakarítás, menetrend, közlekedés, kis szines