Kaposvár is részt vett buszflottájával az E.ON Energy Globe versenyén, melyen önkormányzati kategóriában bejutott a város a három, közönségszavazásra bocsátott projekt közé.

null

Kaposvár energiahatékony buszprogramja az első helyen végzett, ennek köszönhetően pedig egy új ÖKO játszótérrel gazdagodhat a település!

A téma kapcsán a városháza sajtóosztálya az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek:

Kaposvár európai szinten is élenjár környezetbarát beruházásaival, környezettudatos szemléletével, melyet ezúttal a nemzetközi Energy Globe Award magyarországi díjátadóján is elismertek.

A célunk az, hogy minél zöldebb, minél környezettudatosabb és fenntartható városban élhessünk, most pedig ezeket a törekvéseinket díjazták - emelte ki Szita Károly polgármester.

Kaposvár számára kiemelten fontos, hogy hosszú távon minél energiafüggetlenebb, önmagát ellátó településsé váljon. Ennek érdekében a város 40 darab sűrített földgázzal működő, modern, környezetkímélő busz megvásárlása mellett döntött, 2015-től pedig már csak ezek a járművek szolgálják a közösségi közlekedést, ezáltal az egyik legtisztább energiahordozóval működtetett járműállomány végzi a személyszállítást.

Kaposvár ezzel a projektjével nevezett az Energy Globe Magyarország-díjra is. Ugyanakkor ez csupán egyetlen eleme a megyeszékhely zöld város projektének, melynek során már számos fejlesztést hajtottak és hajtanak végre a közeljövőben.

A kommunális szemét feldolgozására modern hulladékfeldolgozó épült, amelyben újrahasznosítás is zajlik, és a város bevezette a szelektív hulladékgyűjtést. A közvilágítás jelentős része már ma is energiatakarékos, LED-es technológiával működik, a hálózatot pedig addig fejlesztik, amíg az teljes egészében nem lesz energiahatékony. Kaposváron már több elektromos autó is van a város üzemeltetésében, ahogy ez a flotta, úgy az elektromos töltőállomások száma is bővülni fog a közeljövőben.

Számos közintézmény működik már most korszerű fűtésrendszerrel, így például a Deseda partján található Fekete István Látogatóközpont fűtését és hűtését levegőhő felhasználásával oldják meg. Az óvodák és iskolák, valamint a Sávház is napelemekkel fog gazdagodni a jövőben, a város mellé pedig nagy teljesítményű napelemparkot építenek majd. A Németh István Program részeként egy olyan öko-park lesz a kórház déli tömbjének a helyén, amely önmagának termeli meg az öntözéshez és közvilágításhoz szükséges energiát. Ugyanezen program keretein belül a belvárosban található, önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek energetikai korszerűsítése is meg fog valósulni.

Magyarország 2016-ban kapcsolódott be a nemzetközi Energy Globe Award programba, hazánkban is elindul az Energy Globe Magyarország-díj az E.ON támogatásával. Az Önkormányzat kategóriában Kaposvár is benevezett a versenyre a CNG-meghajtású buszflottával, egy független szakmai zsűri pedig a legjobb három közé választotta a somogyi megyeszékhely pályázatát. Ezt követően közönségszavazásra került sor, ahol a kaposváriak összetartó közösségének hála a város megnyerte a versenyt, amelynek fődíja egy ökojátszótér volt, amely hamarosan meg is fog épülni Kaposváron.

Címkék: energy globe, E.ON, szavazás, Kaposvár, kis szines