Hétvégén, szombaton délelőtt 11 órától BalatonÁtcsúszást, vagyis a Balaton jegén való átkelést szerveznek, Fonyód és Badacsony felöl is indítva részvevőket, a tervezett második balatoni komp útvonalán – nyilatkozta Kardos Gábor főszervező a hirbalaton.hu-nak.

A főszervező, aki egyben a BalatonÁtcsúszás ötletgazdája is, elmondta, hogy bár tudható, kitart a téli fagyos időjárás, de a pontos, rövidtávú időjárás előrejelzéstől függően, várhatóan csütörtökön hozzák meg a végleges döntést a program megtartásáról.

Az átkelést egy előre bejárt útvonalon tervezik az északi és déli parti, egymástól mintegy 5,2-5,3 kilométerre lévő két település között. A résztvevők biztosítására felkérték a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát.

null

A tervek szerint a jégtúrára vállalkozók szombaton egy előre bejárt, javasolt útvonalon, szakaszosan indulnak majd Fonyód és Badacsony felöl is. Erről az útvonalról letérni nem lehet, mert a Balaton jege nem egyenletes, rianások, torlódások szabdalhatják, ahol a frissen újrafagyott részeken veszélyesen vékony lehet a jégréteg – hangsúlyozta a főszervező.

Előfordulhatnak meleg vizű források is a tó alján, amely szintén befolyásolja a felszínen kialakult jégréteg vastagságát, szilárdságát, ezért fontos az óvatosság, és a biztosítást végző szakemberek utasításainak betartása – tette hozzá.

Az indulási és érkezési pontokon kisebb jégkarnevált szerveznek, ahol lesz forralt bor is. A rendezvényre várják a legkülönbözőbb jégsportokat kedvelőket, szánkózókat, korcsolyázókat is. Elegendő résztvevő esetén egy jelképes élőláncot terveznek kialakítani a két part között.

Címkék: átcsúszás, badacsony, fonyód, balaton, kis szines