Temérdek műszaki cikk és rengeteg vásárló. Ez jellemezte az üzleteket a karácsony előtti bevásárláskor. Sokan nem maguknak, hanem ajándékba vásároltak kisebb háztartási gépet, vagy akár nagyobb értékű televíziót. Az egyik kaposvári műszaki áruházban cserére és levásárlásra is van lehetőség, ha valami gond lenne a megvásárolt áruval. 

 - Amennyiben az üzletben lett vásárolva a termék, akkor ha meghibásodott a készülék 72 órán belül kell jelezni. Maga a jelzés a fontos, utána ha valaki vidéken lakik és nem tud bejönni, már nem probléma. Ha weben lett rendelve, akkor ugyanazok az internetes szabályok vonatkoznak a 14 napos elállásra - tájékoztatott az Euronics Kaposvár üzletvezetője, Mihovics Gábor.

 Az sem jelent gondot, ha az ajándékba kapott műszaki cikket karácsonykor próbálják ki elsőzör és akkor derül ki a hibája, vagy az, hogy már van belőle egy otthon. A két ünnep között is fogadják javításra, vagy levásárlásra.

 A másik népszerű ajándék karácsonykor a ruhanemű. Itt a mérettel szokott gond lenni, de erre is megvannak az üzletek megoldásai. 

- Levásárlásra van nálunk lehetőség január 15-ig. Ezt minden nyugtán feltüntetjük, hogy megkönnyítsük a vásárló dolgát is és hogyha visszajön, akkor ha nem talál olyan terméket, ami számára megfelelő a levásárlásnál, akkor ajándékutalványra is beválthatja, becserélheti és nemcsak nálunk, hanem ezt bármilyen más üzletünkben is megteheti -  mondta Molnár Mónika, üzletvezető.

 A vásárlókat szigorú szabályok védik. A fogyasztóvédelem azonban azt tapasztalja, hogy a kereskedők egyre segítőkészebbek.

 Ettől függetlenül a kormányhivatal fogyasztóvédelmi főosztályának vezetője azt mondja, ha műszaki cikket vásárolunk minden esetben próbáljuk azt ki az üzletben. Ez a legjobb megoldás. De figyeljünk oda a vásárlói jogainkra is. 

 - Minden esetben az üzletben, akár írásos formában, akár szóban hangzik el egyfajta tájékoztató, jellemzően az, hogy a terméket az ünnepi időszakot követő 10, 20, 30 napon belül - nagyon fontos, hogy a nyugta, vagy a számla birtokában - az adott üzletben akkor is ki fogják cserélni, hogyha annak semmiféle minőségi problémája nincsen, hanem csak a termék egyszerűen nem tetszett, nem volt jó a mérete, vagy éppen többet kaptunk belőle, mint amennyi szükséges - mondta az SMKH üzletvezetője, Brantmüller Zsoltné.

Internetes beszerzés esetében a termék átvételétől 14 napon belül indoklás nélkül el lehet állni a vásárlástól. ebben az esetben csak a visszaszállítás költségét kell állni.

Címkék: visszavitel, vásárlás, karácsony, kis szines