A tűzoltók új munkaeszköze a gépjárműpark átlagéletkorát is csökkenti, ráadásul növeli a bevetések gyorsaságát és hatékonyságát. A magyar fejlesztésű jármű egyik különlegessége, hogy rugalmasan fejleszthető, vagyis a később jelentkező igényekhez könnyen átalakítható.



A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Nemcsak városi környezetben, hanem lakott területen kívül, akár nehéz terepviszonyok között is jól használható.

Az R16 - HEROS AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendőt a kaposvári tűzoltóparancsnok mutatta be. A tervezése során figyelembe vették a tűzoltói igényeket, s paramétereit illetően semmiben nem marad el a külföldön gyártottaknál.

Valamennyi beépített eszköz a Rába gyárból került ki. A jármű négyszer négykerék-hajtású, kéttengelyes, 1 + 5 tűzoltó szállítására alkalmas. A felépítményben kapott helyet a szivattyú, egy 4000 literes víztartály, illetve egy 400 literes habképző-anyag tartály, valamint a különböző beavatkozások végrehajtásához szükséges szakfelszerelések (feszítő-vágó berendezés, emelő párnák, nyomótömlők, sugárcsövek, gyorsbeavatkozók, fűrészek, kéziszerszámok).

A jármű tetején található egy ROSENBAUER RM24 típusú 2400 l/min/10 bar teljesítményű hab-víz ágyú, 75 méteres hatósugárral. Az autó felépítményéhez tartozik még egy 4x500 W teljesítményű kitolható fényárbóc is.

A fecskendő egy 6+1 fokozatú váltóval rendelkezik. A sebességkorlátozó a jármű sebességét 90 km/órára maximálja, amelyet a kék lámpa bekapcsolásával lehet hatástalanítani. A gépjárműfecskendő végsebessége megkülönböztető jelzéssel 105 km/óra.

Címkék: tűzoltófecskendő, átadó, katasztrófavédelem, kaposvár, kis szines