A programsorozat honlapja és a szervező intézmények közlése szerint a Somogyot érintő több mint száz esemény döntő többségének a Kaposvári Egyetem campusai adnak otthont pénteken.

A felsőoktatási intézményben kiemelt figyelmet szentelnek az állatokkal, növényekkel kapcsolatos ismeretterjesztésnek. A közönség megtudhatja, mit gondolhat a ló rólunk, emberekről, hogyan élnek az éjszaka állatai, melyek azok az állatok, akik nem alszanak, vagy alvás közben úsznak, repülnek, és szó esik arról is, hogy mit álmodhatnak.

Egy másik előadáson marhahúst vetnek képalkotó vizsgálat alá, majd arra keresik a választ, hogy a fogyasztónak a külső, a belső, a szín, az íz, vagy a porhanyósság a fontosabb a steak értékelésekor.

A somogyi megyeszékhelyen szó lesz a zöld növényeknek mint a jövőnk zálogainak sokoldalú felhasználási lehetőségeiről, a 21. századi postagalambokról, az íjak fejlődéstörténetéről, a régészetben alkalmazott radiológiai eljárásokról, a szögletes szappanbuborék készítésének lehetőségéről, okostelefonon játszható matematikáról, díszletépítésről, terápiákra alkalmas kutyákról.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központjában izgalmas, érdekes kémiai kísérletekre, vérfestésre, egészséges ételek kóstolójára, gerincjóga-bemutatóra, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusokkal, izotópokkal, adalékanyagokkal kapcsolatos előadásokra várják a közönséget. Itt kiderül, akácméz-e az akácméz, s az is, ki alkalmas érzékszervi bírálónak.

Bőszénfán, a Kaposvári Egyetem szarvasfarmján egy vadaskert életével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, Siófokon, a Gábor Dénes Főiskola campusára pedig azokat várják, akik kedvet kaptak saját számítógépes játék készítéséhez. Utóbbi szervezői szerint erre akár egy óra is elég, ugyanis azt vallják: programozni bárki tud.

A Kutatók éjszakája programjai hivatalosan pénteken lesznek, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Gyűjteményi és Állagmegóvási Központja azonban csütörtökön nyitja meg kapuit, hogy elárulja néhány titkát.

A közönségnek nem csak azt mutatják meg, mi található a madár- és emlősgyűjteményükben, hanem azt is, hogyan tárolják több ezres rovargyűjteményüket, miként konzerválják a növényeket.

Az intézményben beszámolnak arról is, kik gyarapítják a gyűjteményeket, min dolgozik a textilrestaurátoruk, mennyire vannak összetörve a restaurálás előtt.

Címkék: kutatók éjszakája, 2016, somogy megye, kis szines