Kuzma Józsefnek idén januárban járt le a személyi igazolványa. Mivel korábbi okmányát határozatlan időre kapta, nem gondolta, hogy meg kell néznie a lejárat időpontját. Az újabb kiállításánál a születési anyakönyvi kivonatát kérték, de neki olyan nem volt, így a születési helyén, a zalai Szepetneken érdeklődtek a hivatal dolgozói. Ekkor derült ki, hogy ő valójában nem Kuzma, hanem Hazafi néven van bejegyezve.

- 76 éve ezt a nevet hordom, így kaptam meg mindent, a munkahelyemen is így fizettem TB járulékot, a nyugdíjamat így kapom. Most mit csinálnak velem? Hazafi József semmit nem fizetett - mondta Kuzma József.

Az idős kaposvári nyugdíjas nem tudja mitévő legyen. Édesapjával, Hazafi Józseffel soha nem találkozott, úgy tudták eltűnt a második világháborúban. Kuzma József kétszer nősült, gyerekei is Kuzmaként nőttek fel és sosem derült ki, hogy ő más néven van anyakönyvezve.

egész életét Kuzmaként élte. Anyakönyvi kivonatán tudtán kívül mégis Hazafi Józsefként szerepel.
Egész életét Kuzmaként élte. Anyakönyvi kivonatán tudtán kívül mégis Hazafi Józsefként szerepel.

- Miért nem értesítettek korábban? Ott jártam iskolában, szakmunkásvizsgát tettem, aztán Pécsen jártam, itt Kaposváron is jártam, sehol nem derült ki, hogy mégis Hazafi vagyok és nem Kuzma. A Kögáznál 36 évet lehúztam, ledolgoztam, többszörös kiváló dolgozó, kormánykitüntetést kaptam a minisztertanácstól, mind Kuzma névre - mesélte Kuzma.

A megyei kormányhivatal érdeklődésünkre egy közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztattak, hogy az ötvenes években az illetékes nagykanizsai városi és járási anyakönyvi felügyelő véghatározatban rendelte el az utólagos anyakönyvi bejegyzést, ami szerint Hazafi Józsefre változtatták a nevet.

A Somogy Megyei Kormányhivatal szerkesztőségünket közleményben arról is tájékoztatotta, hogy a mostmár Hazafi névre, ideiglenes okmányokkal rendelkező férfi kérvényezheti nevének megváltoztatását, így ismét Kuzma József lehet.

Címkék: kuzma, hazafi, név, kis szines